21 Νοεμβρίου 2019

Συμβουλή σε γερασμένους ποιητές [Κώστας Ριτσώνης]


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΕ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ

Κουβαλάτε πάντα πάνω σας μια ταυτότητα. Όχι γιατί μπορεί να σας ζητήσουν τα στοιχεία σας οι μπάτσοι. Αυτοί αδιαφορούν πια για σας. Τους άλλους κυνηγούν. Εσάς μάλιστα σας κοιτάζουν με συμπάθεια. Χτες στα Εξάρχεια είχαν πάλι παρατάξει τα ρόπαλα και τις ασπίδες τους. Όμως σας άφησαν καλοσυνάτα να διασχίσετε τις γραμμές τους. Απέναντι τους περίμεναν με φωνές οι νέοι και οι νέες. Αυτούς φθονούσαν. Αυτούς θα λιάνιζαν.

Πρέπει πάντα να περπατάτε με μια ταυτότητα στην τσέπη. Γιατί έφτασε η ώρα που κινδυνεύετε να σας βρουν τέζα μέσα στο δρόμο και να σας πάνε άγνωστο σε κάποιο ψυγείο.

Βέβαια κάποτε θα σας γυρέψουν οι κληρονόμοι σας... η πρώην γυναίκα σας για τη διατροφή... η μητέρα για να σας βρίσει... οι φίλοι για να σας ζεματίσουν... η μέλλουσα σύζυγος για τις διαδικασίες του καινούργιου γάμου... μερικές που λαχταρούν το τροφαντό κορμί σας για να το ξεσκίσουν... οι εφορίες κληρονομιών και τα ασφαλιστικά ταμεία... Όμως καλού κακού ποιητές με τα καλοσυνάτα μάτια βάλτε στην τσέπη σας μια ταυτότητα (ή αν την έχετε χάσει ένα χαρτί με τη διεύθυνσή σας) για να ξέρουν αυτοί που θα σας βρουν ποιανού ήταν αυτό το παγωμένο κορμί που δεν ανθίζει πια με στίχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: