27 Φεβρουαρίου 2021

[στο όρος Αιγάλεω, 23.02.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από δυο ενδιαφέροντα σημεία τής βόρειας πλαγιάς τού λόφου «Κοκκινόβραχος», στις νοτιοανατολικές πλαγιές τού όρους Αιγάλεω. Συγκεκριμένα για την επικλινή μικρή κοιλάδα, στη θέση  37°58’38’’N 23°37’04’’E και το διαμπερές κοίλωμα στη θέση 37°58’37’’N 23°37’01’’E.
Η προσέγγιση στις υπόψη θέσεις μπορεί να γίνει είτε από τη γειτονική συνοικία τής Αμφιάλης Κερατσινίου, από το τέρμα των οδών Ηρώων και Κάσου είτε από βορειότερα, όπως τη διαδρομή που ακολουθήσαμε, από το τέρμα τής οδού Χρυσουπόλεως στη συνοικία Άγιος Χριστόφορος – Άνω Νεάπολη (έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί).



Προτού την παρουσίαση να σημειώσουμε ότι στο δάσος, που αναφύεται μετά την αποψίλωσή του στα χρόνια τής κατοχής, προϊόν και δεντροφύτεψης κυπαρισσιών, ελιών και πεύκων, τα πεύκα, σε όλη την περιοχή, έχουν αρρωστήσει και ξεραίνονται. Δεν γνωρίζω το λόγο, δεν φαίνεται να είναι ανθρωπογενής, και μου φαίνεται ότι η ζημιά θα μπορούσε να οφείλεται στις πάρα πολλές αποικίες καμπιών, που παρατηρούνται σε όλα τα πεύκα. Ενδεικτικά, στην πρώτη από τις εικόνες που ακολουθούν, τα ξεραμένα δέντρα που φαίνονται είναι όλα πευκάκια.

Α) Η μικρή κοιλάδα δεσπόζει από νότια τής καταπατημένης ρεματιάς, που βγαίνει στη συνοικία Κοκκινόβραχος. Τα πρανή της, στα οποία βρίσκονται πολλές μικρές σπηλίτσες, παρουσιάζουν έντονη διάβρωση.





























Β) Το διαμπερές κοίλωμα βρίσκεται περί τα 60 μ. δυτικότερα τής προηγούμενης κοιλάδας.   





        

Δεν υπάρχουν σχόλια: