28 Μαρτίου 2021

[στο λόφο Άγρα, 24.03.2021]

Ο λόφος Άγρα βρίσκεται στο ανατολικό / βορειοανατολικό μέρος τού Παναθηναϊκού Σταδίου, με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει χτιστεί. Στο λόφο αυτό λέγεται ότι βρισκότανε και το μνημείο τού Φειδιππίδη, το οποίο κατασκευάστηκε επί εποχής Ηρώδη του Αττικού. Από το μνημείο αυτό σώζεται τμήμα μαρμάρινης επιγραφής με την ένδειξη «ΕΡΩΙ ΤΩ ΜΑΡΑΘΩΝΙΩΙ», την οποία θα δούμε στη συνέχεια.
Σήμερα στον υπόψη λόφο ξεχωρίζει η Σαρκοφάγος τού Ηρώδη τού Αττικού. Βρέθηκε το 1904, στον ανατολικό περιμετρικό διάδρομο τού Παναθηναϊκού Σταδίου, σε ανασκαφές υπό τον Αντρέ Σκιά. Σήμερα είναι τοποθετημένη σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ανατολικά τού Σταδίου, λίγα μέτρα εκτός των ορίων του. Στο εσωτερικό της, μες σε μολυβένια λάρνακα, η οποία περιέχονταν σε άλλη ξύλινη, βρέθηκε σκελετός, μεταγενέστερος τής εποχής τού Ηρώδη τού Αττικού, αλλά η Σαρκοφάγος θεωρείται ότι σχετίζεται με αυτόν. Δίπλα της βρίσκεται τοποθετημένη η μαρμάρινη επιγραφή από το μνημείο του Φειδιππίδη.
























Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κορυφή τού λόφου είναι τεχνητά πεπλατυσμένη, ήδη από τα αρχαία χρόνια, μιας και σε αυτήν υπήρχε κρηπίδωμα, ίχνη από το οποίο διακρίνονται και σήμερα, στο οποίο οι αρχαίοι αθηναίοι τοποθετούσαν ιερό πλοίο, το οποίο μετέφερε το Πέπλο τής Θεάς Αθηνάς κατά την Πομπή των Παναθηναίων. Το πλοίο ανέβαινε στην κορυφή με μηχανισμό που ήτανε κρυφός.







        

Δεν υπάρχουν σχόλια: