04 Απριλίου 2021

[στους παλιούς Στάβλους στις Τζιτζιφιές, 31.03.2021]

Στις Τζιτζιφιές στην Καλλιθέα, στη θέση που σήμερα βρίσκεται το ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), από το 1925 (οι εργασίες κατασκευής είχαν ξεκινήσει το 1924 – οι πρώτες ιπποδρομίες έλαβαν χώρα την 20η Απρίλη 1925) μέχρι το 2003 λειτούργησε ο Ιππόδρομος Φαλήρου, σε θέση που νωρίτερα υπήρχαν ελώδεις ακατοίκητες εκτάσεις γεμάτες βούρλα και τζιτζιφιές. Κατόπιν οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου εγκαταλείφθηκαν, το 2012 γκρεμιστήκανε και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ, οι οποίες ολοκληρωθήκανε το 2016.
Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει την προηγούμενη εικόνα της περιοχής, ακόμη και της πετρώδους παραλίας των Τζιτζιφιών που σήμερα βρίσκεται κάτω από το τσιμέντο των μαρίνων και του υπό διαμόρφωση Πάρκου γύρω από το Ολυμπιακό Ακίνητο όπου το 2004 έγιναν οι ολυμπιακοί αγώνες τού Beach Volley, εκτός ενός μικρού τμήματος στη Μαρίνα Αμφιθέας, το οποίο διοικητικά ανήκει στο Παλιό Φάληρο.
Το μόνο σημείο σήμερα ότι εκεί κάποτε λειτούργησε ιππόδρομος είναι οι εγκαταλειμμένοι χώροι Στάβλων τού Ιπποδρόμου, στους οποίους σήμερα διαβιούνε περιστασιακά οικογένειες άστεγων. Οι υπόψη Στάβλοι δεν ήταν οι μόνοι αλλά οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν εκτός τού ευρύτερου χώρου τού Ιπποδρόμου, στη διασταύρωση των οδών Δημοσθένους και Λυσικράτους.








Δεν υπάρχουν σχόλια: