28 Μαΐου 2021

[στον Υμηττό, 24.05.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια μικρή διαδρομή, στον Υμηττό, κατά μήκος ενός μονοπατιού, το οποίο ξεκινά από το χώρο τής ταβέρνας Το Μαντρί και συναντά το δασικό χωματόδρομο που ανεβαίνει από την Αργυρούπολη. Σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.
























Το μονοπάτι αυτό λίγο πάνω από την ταβέρνα διακλαδίζεται. Εμείς ακολουθήσαμε αυτό που ανεβαίνει βόρεια, κοντά και παράλληλα στην κοίτη τού ρέματος που κατεβαίνει την πλαγιά προτού στραφεί δυτικά. Το μονοπάτι προς τα ανατολικά, όχι διακριτό, κινείται προς το ρέμα Πιρναρή, το οποίο, σύμφωνα με το χάρτη, το συναντά κοντά στα σημεία που εκκινούνε τα μονοπάτια προς τα αναρριχητικά πεδία Βραχόκηπος και Λελάκι. Δυστυχώς μετά το κλείσιμο, από το Στρατό, του δασικού χωματόδρομου προς το ρέμα Πιρναρή και τη Σφηττία οδό από την Τερψιθέα, είναι το μόνο, προς το παρόν, που οδηγεί από τα δυτικά προς αυτά. Ευελπιστούμε να διατρέξουμε τη διαδρομή αυτή, αλλά αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία τού εδάφους και την ηλιοφάνεια που επικρατεί το καλοκαίρι, σε ό,τι με αφορά, μπορεί να γίνει μόνο φθινόπωρο ή χειμώνα. 



















Στη διαδρομή συναντήσαμε το μικρό εκκλησάκι Ταξιάρχης, φτιαγμένο από ξύλο και νοβοπάν.




















------------------------





















Στη θέση 37°54'34''N 23°46'17''E, που δεσπόζει της περιοχής νότια, οι διάσπαρτες πέτρες, παραπέμπουνε σε θέση παλιού παρατηρητηρίου ίσως ακόμα και αρχαίων χρόνων φρυκτωρίας. Η πιθανότητα να είναι κάποιο μικρό λατομείο πέτρας μού φαίνεται μικρή.



















---------------------------------------------------------


















Τέλος κάπου μες στα ελάχιστα πεύκα, που διασώθηκαν παλαιότερων πυρκαγιών, μια γκρεμισμένη πρόχειρη και εγκαταλελειμμένη κατασκευή: μαντρί ή τόπος διαμονής κάποιου άστεγου. 



           

Δεν υπάρχουν σχόλια: