17 Ιουλίου 2021

[στο Παλαιόκαστρο, στον Άγιο Αδριανό Αργολίδας, 14.07.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το Παλαιόκαστρο στην περιοχή τού χωριού Άγιος Αδριανός ή Κατσίγκρι (από το όνομα ενός τούρκου πασά, τού Κατσίγκρ Αγά) όπως λεγόταν μέχρι το 1940, στην Αργολίδα, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά τού Ναυπλίου.
Το Παλαιόκαστρο είναι ένα φρούριο, στην κορυφή λόφου σε ύψος 130 μ., το οποίο επόπτευε το δρόμο από την Τίρυνθα και το Άργος προς την Επίδαυρο. Κατασκευάστηκε στα τέλη τού 4ου αιώνα π.Χ. από γκρι ασβεστόλιθο που αφθονεί στο λόφο. Έχει σχήμα πολυγωνικό με διαστάσεις (μέγιστο πλάτος επί μέγιστο μήκος) 27 Χ 47 μ. ενώ στο εσωτερικό του, κοντά στο βορειοδυτικό του άκρο, στην περιοχή τής κορυφής τού λόφου, υπάρχει φυλάκιο / Πύργος, τετράγωνου σχήματος πλευράς 9,2 μ. Στο βορειοδυτικό του άκρο επίσης υπάρχει πύλη. Στο νοτιοδυτικό του άκρο υπάρχει δεξαμενή επιχρισμένη εσωτερικά με γύψινο κονίαμα βάθους μεγαλύτερου των 3 μ. 
Η προσέγγιση γίνεται από έναν χωματόδρομο, που ξεκινά από το ύψος τού Ι.Ν. Αγίου Αδριανού και Ναταλίας, στο δρόμο από το χωριό Άγιος Αδριανός προς το χωρίο Προφήτης Ηλίας, και, πλην λίγων δεκάδων μέτρων στο τέλος του, κινείται παράλληλα σ’ ένα ρέμα που έχει μετατραπεί σ’ ένα δυσώδη σκουπιδότοπο. Για να βρεθούμε στο φρούριο, στο τέλος του χωματόδρομου, μήκους περί τα 650 μ., συνεχίζουμε κατ’ εκτίμηση, εκτός μονοπατιού, ανεβαίνοντας το λόφο, του οποίου οι βόρειες πλαγιές είναι απόκρημνες.























Δεν υπάρχουν σχόλια: