17 Αυγούστου 2022

[στη Μεγάλη Ντουσκιά, στα Γεράνεια όρη, 14.08.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από τον ορεινό όγκο τής Μεγάλης Ντουσκιάς, στα Γεράνεια όρη, από το ανέβασμα στην πεπλατυσμένη κορυφή της, που φτάνει τα 1.068 μ. 
Η κορυφή τής Μεγάλης Ντουσκιάς, όπως φαίνεται στο χάρτη από τη wikimapia, στον οποίο έχει σημειωθεί και η πορεία που κάναμε, προσεγγίζεται πεζοπορικά από τα ανατολικά μέσω τριών δυνατών δρόμων/ μονοπατιών: από βόρεια (από την περιοχή τού Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας), από ανατολικά (από την περιοχή τού Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης) και από νότια (από αρχικά χωματόδρομους που ξεκινούν από οικισμούς ανατολικά τής πόλης τού Λουτρακίου). 



Ξεκινήσαμε από το σημείο που ο δασικός χωματόδρομος, που ξεκινά από τον επαρχιακό δρόμο Περαχώρα – Πίσια – Σχίνος – Αλεποχώρι, λίγο μετά τα Πίσια και το χώρο μιας παλιάς κατασκήνωσης, διακλαδίζεται. Το χαμηλότερο, προς τα αριστερά μας, σκέλος περνά από τον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας και το Δίκαστρο. Ακολουθήσαμε, πεζή, το προς τα δεξιά μας, το οποίο σύντομα αφήσαμε για να πάρουμε το μονοπάτι που ανεβαίνει στην κορυφή τής Μεγάλης Ντουσκιάς. 

Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή στο μονοπάτι μέχρι την πεπλατυσμένη κορυφή. Να σημειώσουμε ότι το μονοπάτι κατά τόπους είναι αρκετά επικλινές ενώ σε αρκετά του σημεία κλαδιά από πουρνάρια κ.λπ. χαμηλά φυτά το σκεπάζουν. Αυτό σε συνδυασμό ότι η σήμανση (μπλε σημεία με μπογιά, κούκοι και μικρές πλαστικές ταινίες σε κλαδιά) σε κάποια σημεία έχει κενά, μπερδεύει εύκολα τον πεζοπόρο εάν δεν ξέρει καλά τη διαδρομή. 









 

Ακολουθούν εικόνες από την πεπλατυσμένη κορυφή, ένα καρστικό πεδίο, στο οποίο δεν υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι, αλλά με λίγη προσοχή κάποιος κινείται εύκολα σε όλη την επιφάνειά της. Επιστρέψαμε από την ίδια διαδρομή. 





































Δεν υπάρχουν σχόλια: