09 Αυγούστου 2023

[στο λόφο Μπαρμπούνα, στο Τολό Αργολίδας, 05.08.2023]

Ο λόφος Μπαρμπούνα, στο Τολό Αργολίδας, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο τού παραθαλάσσιου χωριού Τολό, στην Αργολίδα και βορειοδυτικά τής αρχαίας Ασίνης.
Στο λόφο Μπαρμπούνα είχαμε αναφερθεί, στο παρόν ιστολόγιο, και πριν δύο περίπου χρόνια, όταν παρουσιάστηκαν εικόνες από τη μυκηναϊκή νεκρόπολη.
Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τα τέσσερα (γερμανικά, αντιαεροπορικά) πυροβολεία, εποχής Β’ΠΠ, τα οποία βρίσκονται σε μια περίπου ευθεία γραμμή, περί τα 100 με 200 μ. νοτιοανατολικά από την κορυφή του. 
Στο χάρτη από τη wikimapia έχει σημειωθεί η διαδρομή την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 5ης Αυγούστου 2023.





















Ακολουθούν εικόνες από

Την κορυφή:
-στην επόμενη, δεξιά το χωριό Τολό, στο βάθος η νήσος Ρόμβη και μπροστά της η νησίδα Κορωνήσι με το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων

















-στις επόμενες το μεσαιωνικό βυζαντινό κάστρο, ερείπια τού οποίου βρίσκονται ψηλά προς τη δυτική κορυφή τής νήσου Ρόμβης. Το κάστρο, μια καστροπολιτεία, χτίστηκε, όπως και ένα μικρότερο στη νήσο Δασκαλειό νότια τής Ρόμβης, από τους παλαιότερους κατοίκους (τους αρχαίους Έλληνες) του Άργους και του αργολικού κάμπου, τέλη 6ου αρχές 7ου μ.Χ. αι. όταν οι σλάβοι κατεβήκανε και κυριαρχήσανε στην Πελοπόννησο. Εκεί βρήκανε καταφύγιο και το κατοικήσανε για σχεδόν δύο αιώνες προτού το εγκαταλείψουνε και επιστρέψουνε στα προγονικά τους μέρη, μαζί με τους εξελληνισμένους πλέον γλωσσικά σλάβους. (σημ. η δεύτερη εικόνα λήφθηκε από άλλο σημείο, στα δυτικά τού Τολό)










































Τα πυροβολεία (στις 3η, 4η, 9η και 11η μεταξύ άλλων διακρίνεται η χερσόνησος τής αρχαίας Ασίνης):




















---






















---


















---

         
 
 










Δεν υπάρχουν σχόλια: