17 Αυγούστου 2023

[στα Όνεια όρη, 13.08.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια όμορφη διαδρομή στα Όνεια όρη, τη χαμηλού ύψους επιμήκη οροσειρά, η οποία εκτείνεται μεταξύ των χωριών Σολομός και Λουτρά Ωραίας Ελένης ενώ βρίσκεται νότια των χωριών Εξαμίλια και Ξυλοκέριζα, στην Κορινθία.
H διαδρομή, με αφετηρία και κατάληξη το χώρο στάθμευσης μπροστά στον Ι.Ν. Ανάληψης, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia





















ενώ οι εικόνες αφορούνε το τμήμα τής διαδρομής στο μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από το χωματόδρομο μεταξύ των χώρων δύο παλιών λατομείων (στο δυτικό υπάρχει και μικρό εγκαταλελειμμένο θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης») και ανεβαίνει τη ράχη μέχρι την κορυφογραμμή των Όνειων ορέων:



















-το θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης»:


















-εικόνες από την όμορφη διαδρομή (σ.σ. το μονοπάτι είναι βατό αλλά αρκετά επικλινές μέχρι το σημείο όπου στρέφεται, για λίγες δεκάδες μέτρα, ανατολικά, στην περιοχή που βρίσκονται ερείπια αρχαίας οχύρωσης):


























-στις επόμενες, ερείπια αρχαίας οχύρωσης (ότι πρόκειται για αρχαία οχύρωση δεν το επαλήθευσα από κάποιο χάρτη στο διαδίκτυο, αλλά η δομή των απλωμένων/ριγμένων λίθων στο έδαφος παραπέμπει σε αρχαία οχύρωση – των ελληνιστικών χρόνων, όπως και όλες οι λοιπές οχυρώσεις ψηλά προς την κορυφογραμμή των Όνειων ορέων, σε αντίθεση με αυτές στις παρυφές τους, οι οποίες είναι ενετικές):




-στην επόμενη στο βάθος ο Σαρωνικός κόλπος:


















-οι επόμενες από ανάντη τού μονοπατιού, σε περιοχή που κάηκε στη  μεγάλη φωτιά τού 2020 (σ.σ. πολλά από τα νεαρά πευκάκια φτάνουν πια το μισό μέτρο! ενώ χρειάζεται λίγη προσοχή με τους καμένους κορμούς καθώς είναι ασταθείς και πέφτουν):



















-οι επόμενες από το ψηλότερο σημείο τής ράχης, από την οποία μεταξύ άλλων διακρίνεται η ψηλότερη κορυφή των Όνειων ορέων, στα 581 μ., όπου υπάρχει και εκκλησάκι Πρ. Ηλία:  






Το μονοπάτι περνά από μια στάνη, στην κορυφογραμμή. Απαιτείται προσοχή διότι ο βοσκός είναι πολύ φιλόξενος, φιλικός και ανοιχτός σε συζητήσεις (τον γνωρίζω και από προηγούμενες αναβάσεις μου) αλλά όχι τα τσοπανόσκυλά του, όταν συνοδεύουνε το κοπάδι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: