03 Σεπτεμβρίου 2024

[στο Μαύρο Όρος, στη δυτική Κορινθία, 02.09.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από μια όμορφη διαδρομή προς την κορυφή τού ορεινού όγκου Μαύρο όρος, στα 1.758 μ., στη δυτική Κορινθία, βόρεια τής Ζήρειας.
Η διαδρομήδιαδρομή (περί τα 13,6 χλμ. με την επιστροφή, 368 μ. υψομετρική διαφορά, και χρονική διάρκεια περί τις 3 ώρες και ένα τέταρτο), όλη σε δασικό χωματόδρομο, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:




















Ξεκίνησα πεζή, προς την κορυφή, από το σημείο, στο δασικό χωματόδρομο που ανεβαίνει το Μαύρο Όρος, όπου υπάρχει μεγάλη τσιμεντένια δεξαμενή.


















-η περιοχή είχε καεί ολοσχερώς το 1985 – η φωτιά έκαιγε για πάνω από 15 ημέρες – με συνέπεια να χαθεί το πυκνό ελατοδάσος που κάλυπτε το Μαύρο Όρος. Ακολούθησε μια πετυχημένη δεντροφύτευση με πεύκα και σήμερα ένα όμορφο δάσος ξαπλώνεται σε όλη την περιοχή, με τα έλατα να βρίσκουνε και αυτά σιγά σιγά το δρόμο τους (σ.σ. να τονιστεί ότι τα έλατα είναι σκιόφυτα και τα πρώτα χρόνια τους χρειάζονται σκιά από ψηλότερα δέντρα να αναπτυχθούν):
























-η δεύτερη από τις δύο επόμενες λήφθηκε κατεβαίνοντας από σημείο λίγο παρακάτω από της πρώτης. Σε αυτήν, στο βάθος, διακρίνονται οριακά τα Γεράνεια Όρη και ο Ισθμός τής Κορίνθου:






















Φτάνοντας στην κορυφογραμμή κινήθηκα πρώτα λίγο ανατολικά μέχρι το εξωκκλήσι Πρ. Ηλία και την υπέροχη θέα!:























Κατόπιν συνέχισα δυτικά, στο χωματόδρομο, προς την κορυφή:

-στην επόμενη, σε ένα ξέφωτο, στο μέσο τής εικόνας, διακρίνεται το βουδιστικό μοναστήρι «Διεθνές Βουδιστικό Κέντρο Απομόνωσης Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ»:


















-στην επόμενη διακρίνονται στο βάθος η Μικρή, αριστερά, και η Μεγάλη, δεξιά Ζήρεια και στο μέσο τής εικόνας ο ορεινός όγκος «Μικρό Όρος»:


















-στην επόμενη διακρίνονται στο βάθος τα Αροάνια Όρη (Χελμός):



















Φτάνοντας στην κορυφή τού Μαύρου Όρους, με όμορφη θέα που υπολείπεται πάντως της λίγο χαμηλότερης στην οποία βρίσκεται το εξωκκλήσι Πρ. Ηλία …



















…ένα παρατημένο (σ.σ. δεν υπήρχε κάποιο κοπάδι να φυλάει ούτε κάποια στάνη και ήτανε μοναχικό), μεγαλόσωμο, λευκό σκυλί με κολάρο, επειδή θα ένοιωθε το σημείο σπίτι του και είχε αγριευτεί από την περιοχή που το παράτησαν, έδειχνε αρκετά επιθετικό και για αυτό έφυγα χωρίς χρονοτριβή προς τα πίσω. Δυστυχώς – μιλάμε για περιοχή με πολλές διαδρομές για ορεινή πεζοπορία – στα χωριά παρακάτω, από σύντομη συζήτηση με έναν κτηνοτρόφο, που συνάντησα κατεβαίνοντας, υπάρχουνε πολλά παρατημένα σκυλιά που έχουνε σχηματίσει αγέλες.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: