30 Μαρτίου 2017

Ψυχή.

Χώρος. Ανοίγοντας η αυλαία διακρίνεται η κεντρική αίθουσα μιας διαστημικής υπηρεσίας. Στο βάθος της σκηνής διακρίνεται μια μεγάλη οθόνη και μπροστά της, μεταξύ αυτής και του χώρου των θεατών, υπάρχει μια γραμμή τεσσάρων (4) γραφείων παράλληλα τοποθετημένων στη σκηνή και στραμμένων προς τη μεγάλη οθόνη. Δίπλα στην μεγάλη οθόνη υπάρχει μια μικρότερη, ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, το οποίο δείχνει, στην αγγλική γλώσσα, τις ημέρες του Απρίλη 2176 και σημειωμένη με διαφορετικό φως την 17η Απρίλη. Μεταξύ των γραφείων όπως και στα δύο άκρα υπάρχουνε, σηκωμένα περί το ένα μέτρο πάνω από την οριζόντια επιφάνεια των γραφείων, διαχωριστικά ενώ πάνω στο κάθε γραφείο διακρίνονται φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Μπροστά σε όλα υπάρχουν καρέκλες γραφείου. 

Στα δύο (2) κεντρικά γραφεία κάθονται δύο παρόμοια ντυμένοι επιστήμονες στραμμένοι προς την μεγάλη οθόνη, οι οποίοι κοιτάνε προς την οθόνη του φορητού τους υπολογιστή. Η μεγάλη οθόνη δείχνει προς το αριστερό της άκρο (όπως διακρίνεται από το χώρο των θεατών) τη Σελήνη και στο άλλο της άκρο ένα αρκετά μικρότερο σκουρόχρωμο αντικείμενο, τον αστεροειδή «16Ψυχή», ο οποίος, όπως φαίνεται στην μεγάλη οθόνη, κινείται αργά προσεγγίζοντας τη Σελήνη. Οι επιστήμονες δουλεύουν νευρικά. Σε όλη τη διάρκεια του έργου οι θεατές θα τους βλέπουν καθισμένους και μόνο τις πλάτες τους.  

-Άλλαξε κάτι;
-Όχι! Σαν τι εξάλλου;
-Τους το είπα και χθες το απόγευμα. Και δέκα φορές τους πυραύλους που διαθέταμε να στέλναμε, σα να πετάμε μια μπάλα ποδοσφαίρου για να σταματήσουμε αυτοκίνητο που τρέχει θα είναι. 
-Έχει νόημα που καθόμαστε εδώ και δεν βρισκόμαστε σε κάποιο πάρκο να απολαύσουμε τον τελευταίο ήλιο που θα δούνε νοήμονα όντα σε αυτόν τον πλανήτη;
-Νοήμονα είπες; Θα σου ξέφυγε... Έχει νόημα που εδώ κι ένα μήνα έχουμε κάνει τα πάντα ώστε εκτός από δέκα διαβαθμισμένα πρόσωπα της NASA και δύο στην βάση μας εκτόξευσης πυραύλων στο Πουέρτο Ρίκο, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να μην καταλάβει κανείς, ούτε καν η Διαστημική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, πουθενά στη γη, ότι η ζωή στη γη μετρά λίγες ακόμη μέρες;

Ακούγεται ήχος κινητού τηλεφώνου. Ο ένας εκ των δύο επιστημόνων απαντάει την κλήση.  

-Μάλιστα κε Πρόεδρε.
-Περιμένουμε πως σε κάτι λιγότερο από μία ώρα θα χτυπήσει τη Σελήνη.
-Όχι, γιατί στην Ευρώπη δεν γνωρίζουν ότι έχουμε πειράξει το λογισμικό στο δορυφόρο που παρακολουθεί λεπτομερειακά την πορεία του «16Ψυχή». Λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό της, πολύ μεγαλύτερων και από τις περικοπές του δικού μας, …
… -η Διαστημική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία από μας παίρνει τις πληροφορίες για την πορεία του «16Ψυχή».
-Μάλιστα. Είναι πάντως απορίας άξιο πώς πειστήκανε τόσο εύκολα ότι οι εκατό πύραυλοι που στείλαμε προς τον «16Ψυχή» ήτανε στα πλαίσια προγραμματισμένης διορθωτικής κίνησης. 
… 
-Όπως είχα πει και τότε, στη σύσκεψη στο γραφείο σας πριν 15 μέρες, εδώ και πολύ καιρό δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, αν ποτέ μπορούσαμε…, και το πιθανότερο, εάν μαθευόταν ο πραγματικός λόγος που στείλαμε τους πυραύλους, θα ήταν μια εξέγερση όλων εναντίον όλων, ένα χάος κάθε είδους βίας, που θα διαρκούσε μέχρι να τελειώσουν όλα.
…   
-Πλέον μιλάμε για βεβαιωμένο 100%! Λόγω της πορώδους σύστασης του συγκεκριμένου αστεροειδούς και της γωνίας που τελικά θα πέσει στη Σελήνη, ένα κομμάτι, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαστάσεων 100 Χ 20 Χ 20 χιλιομέτρων, με ακρίβεια διαστάσεων +/- 1 χιλιόμετρο, θα κατευθυνθεί προς τη γη και μέσα σε λιγότερο από δυο ώρες θα πέσει πάνω της με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
-Εσείς οφείλετε να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο, αλλά είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι δεν θα έχει κανένα νόημα.
-Νομίζω πως μετά την σύγκρουση του «16Ψυχή» με την Σελήνη, όχι μόνο η Διαστημική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, αλλά ακόμη και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα καταλάβουνε το τι γίνεται.
-Κοιτάξτε, μετά τη δημιουργία της ζωής στη γη, εδώ και 3,9 δις χρόνια, δηλαδή πρακτικά αμέσως μετά τον σχηματισμό της Σελήνης και την περίοδο βομβαρδισμού τής γης από μετεωρίτες, έχουνε πέσει ανά καιρούς μετεωρίτες και αστεροειδείς, αλλά πολύ μικρότερων διαστάσεων.
-Αυτή τη φορά δεν πρόκειται να επιζήσει απολύτως τίποτα! και μάλιστα αναμένεται οι ωκεανοί να εξατμιστούνε με τρόπο που σχεδόν όλο το νερό θα χαθεί στο διάστημα. 
-Δυστυχώς για τον πλανήτη μας, όχι. Όταν ξεκίνησε η ζωή ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση του ηλιακού συστήματος. Τότε το νερό ήρθε στη γη από τους κομήτες κατά τη διάρκεια του μεγάλου βομβαρδισμού.
-Κε Πρόεδρε, η ΝASA είχε επισημάνει εδώ και εβδομήντα χρόνια, από τις αρχές του 22ου αιώνα, ότι ο μόνος ασφαλής, και πάντως όχι 100%, τρόπος να υλοποιήσουμε την υποχρεωτικά μη αμφισβητήσιμη από κανένα κράτος του πλανήτη και εφαρμοστέα Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Δισεκατομμυριούχων Επιχειρηματιών να εκμεταλλευτούν, τα μέλη της Ένωσης αυτής, το σίδηρο και το νικέλιο από τα οποία αποτελείται ο αστεροειδής «16Ψυχή», αξίας δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ήτανε να τον φέρουμε σε τροχιά γύρω από τη γη, πέρα από την τροχιά της Σελήνης και όχι να τον ρίξουμε καταπάνω στη Σελήνη! Η λύση που ακολουθήθηκε επιβλήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ένωσης Δισεκατομμυριούχων Επιχειρηματιών με το δήθεν σκεπτικό ότι οι επιστήμονες πάντα κινδυνολογούνε και ότι αυτοί έχουνε μελέτες που δεν δικαιολογούνε τους φόβους, τους οποίους εκφράζει η πλειοψηφία των επιστημόνων και ότι πάντα από πίσω από τους επιστήμονες κρύβονται οι εχθροί της ανάπτυξης. Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι, όπως πάντα εξάλλου, το θέμα τους ήταν ένα: το κόστος. Η λύση που επέβαλαν θα κόστιζε ούτε το 30% συγκριτικά με το πόσο θα κόστιζε η άλλη επιλογή και αυτό γιατί πίστευαν ότι θα μπορούσανε να εγκαταστήσουνε, μετά την ψύξη και σταθεροποίηση της επιφάνειας της Σελήνης από τη σύγκρουση της με τον αστεροειδή «16Ψυχή», τη βασική μονάδα εκμετάλλευσης πάνω στη Σελήνη, με το μετάλλευμα διάσπαρτο παντού στην επιφάνεια της Σελήνης.
… (ακούγονται άναρθρες κραυγές μέσ’ απ’ το κινητό) …
-Κε Πρόεδρε λυπάμαι και νομίζω ότι δεν έχετε καταλάβει αυτά που σας λέω. Πάντως μετά από λίγη ώρα ούτε αυτοί ούτε κανείς υποχείριό τους θα μπορεί να ασκήσει δίωξη σε κανέναν… Μου τόκλεισε…

Πέφτει αυλαία. 


(29.03.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια: