16 Μαρτίου 2020

[στην πηγή Μπίλιζα και την κορυφή Πύρεζα, στην Πεντέλη 15.03.2020]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την πηγή Μπίλιζα, που βρίσκεται στα 810 περίπου μ. υψόμετρο, δυτικά και πολύ κοντά στην κορυφή Πύρεζα (897 μ. υψόμετρο), στην Πεντέλη.
Ακολουθήσαμε, από το ύψος τού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414, τη δασική οδό των Αγ. Ασωμάτων προς τους Αγ. Ασώματους. Στο μέσο περίπου της διαδρομής η δασική οδός διακλαδίζεται προς τους δασικούς δρόμους αφενός προς τους Αγ. Ασώματους (βορειοδυτικά) αφετέρου προς την πηγή Καρακαντά και την επαρχιακή οδό Διονύσου (Παλαιά Πεντέλη – Αγ. Πέτρος) ανατολικά. Ακολουθήσαμε τον δεύτερο τον οποίο όμως σύντομα αφήσαμε για να κινηθούμε βορειοανατολικά και αμέσως μετά πάλι ανατολικά και βόρεια για να προσεγγίσουμε την περιοχή τής κορυφής Πύρεζα (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί) όπου βρίσκεται και η πηγή Μπίλιζα, η οποία είναι η σε ψηλότερο υψόμετρο πηγή στην Πεντέλη.



Τα πηγαία νερά της κινούνται βόρεια και μέσω του ρέματος Βαθιά Χούνη καταλήγουνε στο ρέμα τής Ραπεντώσας στο ύψος τής ομώνυμης τεχνητής λίμνης. 
Η συνολική διαδρομή είχε μήκος 9 περίπου χλμ και κινήθηκε μεταξύ των 507 μ. και των 897 μ. υψόμετρο.
Η διαδρομή είναι όμορφη και η θέα προς την πληγωμένη Πεντέλη εξαιρετική.
Η μέρα επεφύλασσε εκείνες τις εκπληκτικές μεταβολές τού καιρού, που συμβαίνουνε πολύ συχνά στις κορυφές τού Πεντελικού όρους, για τις οποίες (*) αξίζει να βυθίζεσαι στις στιγμές τού παιχνιδιού των νεφών γύρω σου.
(*) Τονίζουμε και εδώ πως όταν αναμένονται βροχές και ιδίως καταιγίδες, κάτι που δεν αναμενότανε το πρωινό τής 15ης Μάρτη 2020, ο κίνδυνος κεραυνών είναι μεγάλος και δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε.

Σημειώνουμε ότι η κορυφή Πύρεζα προσεγγίζεται, σχετικά εύκολα, μόνο από τα δυτικά καθώς από τις υπόλοιπες πλαγιές της οι μεγάλες κοτρώνες εμποδίζουνε την άνοδο στα τελευταία μέτρα παρεκτός χρησιμοποιηθεί για λόγους ασφαλείας κατάλληλος εξοπλισμός.
Στην έβδομη από το τέλος φωτογραφία, ένα καβούκι ασπρισμένο από το χρόνο, μιας από καιρό νεκρής χελώνας.   





















      

       














-----------------------------------------------------







Δεν υπάρχουν σχόλια: