23 Αυγούστου 2020

H παλιά Ι.Μ. Φανερωμένης στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Περί τα τέσσερα χλμ. (οδικά) νότια τής Ι.Μ. Φανερωμένης, που βρίσκεται στο Χιλιομόδι Κορινθίας, υπάρχουνε τα ερείπια τής παλιάς Ι.Μ. Φανερωμένης, που χτίστηκε τον 12ο αι. μ.Χ. και λειτούργησε μέχρι το 1896, οπότε και μεταφέρθηκε στη θέση τής σημερινής Ι.Μ., λόγω της καταστροφής που είχε υποστεί από το σεισμό τού 1854 (σ.σ. στο σεισμό τού 1854, η παλαιά πόλη τής Κορίνθου ισοπεδώθηκε και οι περισσότεροι των κατοίκων της μετακινηθήκανε στη σημερινή παράλια θέση της, όπου ιδρύθηκε η σημερινή πόλη).
Ο Ι.Ν. Παναγίας τής Φανερωμένης, έργο τού 13ου αι. μ.Χ., κοσμείται με δυο στρώσεις αγιογραφιών που ανάγονται στα βυζαντινά χρόνια. Η Μονή επί τουρκοκρατίας απέκτησε μεγάλη περιουσία (βακούφια) ενώ στα επαναστατικά χρόνια, του 1821, χρησίμευσε ως καταφύγιο τού άμαχου πληθυσμού και ορμητήριο.
Οι τελευταίες τρεις εικόνες από το, καλώς σηματοδοτημένο, μονοπάτι, μήκους 5 χλμ., που κατευθύνεται προς το Χιλιομόδι. Εμείς το ακολουθήσαμε για ένα (1) περίπου χλμ., μέχρι μια κυκλική πέτρινη δομή, που θα μπορούσε να είναι εγκαταλελειμμένο πια μικρό αλώνι
(βλέπε χάρτη από wikimapia



).     
Οι φωτογραφίες των 16 και 22.08.2020.



























Εδώ όλο το αφιέρωμα σε μορφή αρχείου pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια: