08 Ιανουαρίου 2021

[στον Υμηττό (το μονοπάτι με τα πηγάδια, ο Γολγοθάς κ.α.), 07.01.2021]

Στο παρόν ακολουθούμε μια κυκλική διαδρομή, όπως έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί:

Η διαδρομή μας αυτή, που ξεκινά από τα 351 μ. υψόμετρο και φτάνει μέχρι τα 990 μ. (στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού «Γολγοθάς», μπορούμε να πούμε ότι κινείται περιμετρικά τής λεκάνης απορροής, η οποία τροφοδοτεί το ρέμα Ηριδανός (καμία σχέση με τον Ηριδανό που ξεκινά από το Λυκαβηττό και διασχίζει υπόγεια το Μοναστηράκι και περνά, ξεσκέπαστος πια, από τον αρχαιολογικό χώρο τού Κεραμικού), το οποίο περνά από το στενό μεταξύ των λόφων «Καλόγερος» και «Κυρά Λένη», κατευθυνόμενο προς την Καισαριανή, όπου, στο ύψος τής Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, σκεπάζεται και υπόγειο πια, κάτω από την οδό Μιχαλακοπούλου, συμβάλλει κυρίως με δυο ακόμη ρέματα, τα οποία κατεβαίνουν από την οδό Αναστάσεως, μεταξύ Παπάγου και Χολαργού, το ένα και του Ζωγράφου το άλλο συνεχίζοντας ως ένα, τον Ιλισό.
Η υπόψη λεκάνη απορροής σημειώνεται κατά προσέγγιση στο χάρτη, από τη wikimapia, που ακολουθεί, όπου σημειώνονται και τα κυριότερα ρέματα, που κατεβαίνουνε τις δυτικές πλαγιές τού Υμηττού, από τη συμβολή των οποίων δημιουργείται το ρέμα Ηριδανός.


























Τμήματα τής διαδρομής αυτής τα έχουμε ανά καιρούς παρουσιάσει, σε άλλες διαδρομές, και στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από σημεία, τα οποία δεν έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα.
Ανεβαίνοντας το μονοπάτι, από τη Μονή Καισαριανής, περνάμε τον Ι.Ν. Αναλήψεως και συνεχίζουμε ανατολικά ανεβαίνοντας το μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από το όμορφο σημείο με την τεχνητή λιμνούλα, με τα δυο παλιά πηγάδια και στη θέση: 37°57'29’’N 23°47'56’’E την παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, που είχαμε δει κι εδώ (η τελευταία)..























Συνεχίζουμε προς την κορυφή τού Υμηττού ανεβαίνοντας στο τέλος και το μονοπάτι «Γολγοθάς», ένα ευθύγραμμο έντονα επικλινές χάρχαλο, που σταματά μπρος στις εγκαταστάσεις τής πολεμικής αεροπορίας, στην κορυφή τού Υμηττού.








Κατόπιν κινούμαστε βόρεια, κατά μήκος τής κορυφογραμμής, όπου στη θέση: 37°57'8’’N 23°49'01’’E, σε ένα γούπατο, υπάρχουν ερείπια από παλιές στάνες. Μας έκανε εντύπωση η επιλεγείσα τοποθεσία για εγκατάσταση στάνης, λόγω της θέσης, στην κορυφογραμμή, και του κινδύνου από κεραυνούς. Μες στο χώρο υπάρχει και ένα βάραθρο.







Μετά διατρέχουμε (κατά μήκος) το πάρκο κεραιών, το περνάμε και συνεχίζουμε (βόρεια) στο μονοπάτι, που κατεβαίνει συναντώντας λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά τη διαδρομή 10, την οποία ακολουθούμε για λίγο, μέχρι τον ασφαλτόδρομο, μέσω του οποίου ξεκινάμε την επιστροφή. Να σημειώσουμε ότι το μονοπάτι μετά την βορειότερη κεραία και μέχρι το σημείο συνάντησης του με τη διαδρομή 10 απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς διασχίζει γλιστερούς βράχους σε περιβάλλον αρκετά επικλινές.    




Δεν υπάρχουν σχόλια: