04 Ιουνίου 2021

[στο Ποικίλο όρος και μια ακόμα παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινος, 01.06.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια μικρή διαδρομή, πρακτικά περίπατο, πάνω από το Δαφνί, κατά τη διάρκεια τού οποίου συναντήσαμε μια ακόμα παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, ανεβάζοντας έτσι σε 18 τον αριθμό, όσων βρήκαμε, σε μια ζώνη λίγων εκατοντάδων μέτρων από την Ιερά Οδό και τη Λ. Αθηνών, από το Χαϊδάρι μέχρι το Σκαραμαγκά.
Η διαδρομή σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.


















Κινηθήκαμε αρχικά κατά μήκος τού μονοπατιού, προς τα δυτικά, το οποίο περνά βόρεια των ορίων τού ΨΝΑ και του οικισμού Δαφνί, μες στο Άλσος τού Δαφνιού, μέχρι το σημείο που συναντά το όριο τής γέφυρας τής εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής Νέο Ικόνιο - Ασπρόπυργος.  




















Από εκεί επιστρέψαμε αρχικά ακολουθώντας το δασικό χωματόδρομο, τον λίγο ψηλότερα από το μονοπάτι, μέχρι το ύψος τής ρεματιάς που βγαίνει στον οικισμό Δαφνί.
Στην επόμενη το κέλυφος μιας νεκρής χελώνας, το οποίο ασπρίζει χάνοντας τις εξωτερικές του φολίδες, που βρίσκονται δίπλα του. 


















Φτάνοντας στο ύψος τής ρεματιάς (που βγαίνει στο Δαφνί) και στην οποία είχαμε παρουσιάσει τη Σπηλιά Δαφνιού, κινηθήκαμε κατάντη και, στη θέση 38°01’07’’N 23°38’04’’E, συναντήσαμε την παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, εικόνες από την οποία ακολουθούν. Το μονοπάτι αυτό το έχω περάσει και άλλες φορές, αλλά όχι προς το καλοκαίρι, και πιθανόν να μην το είδα λόγω της βλάστησης και της κακής κατάστασης της. Πάντως η ρεματιά αυτή πληροί τις προϋποθέσεις να φιλοξενούσε ασβεστοκάμινο και δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε έκπληξη.    



















Επιστρέφοντας συναντήσαμε μια κατεστραμμένη ξύλινη κατασκευή που θα χρησίμευε σε προπόνηση mountain bike.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: