31 Αυγούστου 2021

[στον Πύργο – Φρυκτωρία, στο ελληνιστικής εποχής φρούριο στη θέση Στανοτόπι στα Όνεια Όρη, 27.08.2021]

Τα λιγοστά ερείπια τού αρχαίου, ελληνιστικής εποχής, φρουρίου, στη θέση Στανοτόπι, στις ανατολικές πλαγιές των Ονείων Ορέων, πάνω από τα Λουτρά τής Ωραίας Ελένης, τα είχαμε δει και πριν τρία χρόνια. Τότε όμως δεν είχαμε συναντήσει τον Πύργο – Φρυκτωρία, που υπήρχε στο φρούριο, γιατί, στο χάρτη τής wikimapia, ήτανε σημειωμένος σε υπερυψωμένη μεν θέση, όπου δεν υπήρχαν ίχνη του, αλλά 120 μ. δυτικότερα της πραγματικής. Βέβαια μια καλύτερη τότε αναζήτηση θα τον αποκάλυπτε, αλλά από κει είχα κινηθεί βορειοδυτικά, προς το λατομείο, κατά μήκος των λιγοστών ερειπίων τής οχύρωσης.
Περνώντας και πάλι από την περιοχή τού αρχαίου οχυρού ...



















... αλλά αυτή τη φορά κινούμενος προς τα ανατολικά, στη θέση 37°52’14’’N 22°59’26’’E, συνάντησα τα ερείπια τού αρχαίου, των ελληνιστικών χρόνων, Πύργου – Φρυκτωρίας, που δεσπόζει αφενός τού περάσματος στο Στανοτόπι, δυτικά του, αφετέρου της περιοχής των Λουτρών τής Ωραίας Ελένης άρα και του παράλιου περάσματος.
Στο χάρτη που προηγείται των εικόνων έχει σημειωθεί η διαδρομή που ακολουθήθηκε με σημειωμένη σωστά τη θέση τού αρχαίου Πύργου – Φρυκτωρίας.































Δεν υπάρχουν σχόλια: