27 Απριλίου 2023

[στο ρέμα «Γιώργιζα», στο Ποικίλο όρος, 25.04.2023]

Το ρέμα «Γιώργιζα», το οποίο κατεβαίνει μια βαθιά κακοτράχαλη ρεματιά, στο βορειοανατολικό Ποικίλο και βγαίνει στο τέλος τής οδού Αγ. Νικολάου, στη συνοικία «Νέα Ολυμπία» στην Πετρούπολη, λίγα μέτρα από την αφετηρία των λεωφορειακών γραμμών Γ12 - 701 – 704, το έχουμε ξαναδεί με αφορμή εικόνες από το πιο γνωστό σπήλαιο, στο ρέμα «Γιώργιζα», ονόματι «Στρώμα», δίπλα στο οποίο μάλιστα υπάρχει και αναρριχητικό πεδίο. Να σημειώσουμε πάντως πως το σπήλαιο «Στρώμα», βρίσκεται ψηλά, στη νότια όχθη, στο νοτιότερο από τους δύο βασικούς κλάδους τού ρέματος «Γιώργιζα».
Στο παρόν ακολούθησα μια μικρή διαδρομή κατά μήκος τής κοίτης τού ρέματος «Γιώργιζα» μέχρι του ύψους τεσσάρων μικρών σπηλαίων, εικόνες από τα οποία ακολουθούν. Τα εν λόγω σπήλαια βρίσκονται στις κακοτράχαλες, κατά τόπους απόκρημνες, όχθες τού βορειότερου από τους δύο βασικούς κλάδους τού ρέματος «Γιώργιζα». Το ένα, στη βόρεια και τα τρία, τα μικρότερα και γειτονικά, στη νότια. 
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
























-στην πρώτη εικόνα ένα ερειπωμένο ακίνητο – δεν είναι το μόνο – δίπλα στην κοίτη:


















-στις επόμενες, το σπήλαιο στη βόρεια όχθη. Η άνοδος γίνεται σε επικλινές και έντονα σαθρό έδαφος, με βαθιά νεροφαγώματα κρυμμένα στο πυκνό χορτάρι:






























-στις επόμενες, τα τρία γειτονικά μικρά σπήλαια, στη νότια όχθη. Η σύντομη άνοδος γίνεται σε έντονα επικλινές βραχώδες έδαφος με αρκετά πυκνή χαμηλή βλάστηση πουρναριών και εύοσμων θυμαριών:






















-η επόμενη εικόνα από το χαμηλότερο σε υψόμετρο:























-οι επόμενες εικόνες από το μεσαίο ως προς το υψόμετρο και μεγαλύτερο των τριών μικρών σπηλαίων. Για να μπει κάποιος μες σε αυτό θα πρέπει να σκαρφαλώσει έναν κατακόρυφο βράχο, περί τα 2,5 μ. ύψος, με ελάχιστα πατήματα. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: