16 Ιουνίου 2023

[στο Ποικίλο όρος, 14.06.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή στο Ποικίλο όρος, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 14ης Ιούνη 2023. Διαδρομή η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















Οι εικόνες αφορούνε

-αφενός μακρινές λήψεις προς το αρχαίο φρούριο «Ζαστάνι», το οποίο βρίσκεται στην κορυφή τού λόφου «Κάστρο», τον μεσαίο από τα τρία προβουνά στα δυτικά τού Ποικίλου όρους (σημ. μεταξύ του Ποικίλου όρους και των δυτικών προβουνών του σχηματίζεται η κοιλάδα Ζαβερδέλλα ή Τζαβερδέλλα, η δυτική Κρωπία στα αρχαία χρόνια).  
Το πρόβλημα στο να προσεγγίσει κανείς το υπόψη αρχαίο φρούριο είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση πεζή, ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω να υπάρχει, αν και στις παρυφές τού χαμηλού και ομαλού λόφου «Κάστρο», μέγιστου υψόμετρου 179 μ., υπάρχουνε περάσματα μεταξύ των διάφορων περιφραγμένων βιομηχανικών κλπ. εκτάσεων.


















-αφετέρου το αρκετά δυσπρόσιτο και κακοτράχαλο μέρος δυτικά τής περιοχής «Στρώμα» καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων «Νταμάρια Γρηγορίου» και νότια μιας περιοχής με όμορφα βραχοσκεπή.

Στην υπόψη κακοτράχαλη περιοχή, η οποία δεσπόζει μεγάλου μέρους τής ευρύτερης περιοχής δυτικά τού Ποικίλου όρους, ξεχωρίζουνε δύο επιμήκη σχεδόν παράλληλα κακοτράχαλα συμπλέγματα βράχων, τα οποία κατεβαίνουνε την πλαγιά τού Ποικίλου όρους. Στο video που ακολουθεί, που λήφθηκε από το βορειότερο σύμπλεγμα διακρίνεται, στην αρχή του, το νοτιότερο σύμπλεγμα βράχων, στο οποίο ξεχωρίζουν οι ορθοπλαγιές, στις οποίες καταλήγει.


Οι επόμενες προς το νοτιότερο:
























Οι επόμενες από το βορειότερο:



















Στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνονται οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, ο κόλπος τής Ελευσίνας, η νήσος Σαλαμίνα, τα Γεράνεια όρη κλπ.:
















Στις επόμενες μακρινές λήψεις από τα βραχοσκεπή, που αναφέραμε νωρίτερα:
















Δεν υπάρχουν σχόλια: