14 Οκτωβρίου 2023

[στα ερείπια τού παλιού οχυρού, στο χώρο τής Ναυτικής Βάσης Σκαραμαγκά – 10.10.2023]

Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου για την άδεια που μου δόθηκε από τους υπεύθυνους τού Πολεμικού Ναυτικού (του ΓΕΝ και της Ναυτικής Βάσης Σκαραμαγκά) για να μεταβώ στο χώρο τής Ναυτικής Βάσης Σκαραμαγκά και συγκεκριμένα στο λόφο, ο οποίος βρίσκεται στο νότιο άκρο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και δυτικά τής πόλης τού Περάματος, για να φωτογραφήσω, εννοείται στα πλαίσια τού πρωτοκόλλου ασφάλειας των εγκαταστάσεων, τα ερείπια παλιού οχυρού στην κορυφή τού εν λόγω λόφου. Οι φωτογραφίες αφορούν αυστηρά τα ερείπια και όχι ευρύτερες εικόνες για προφανείς λόγους.
Το εν λόγω οχυρό δεν αναφέρεται σε κανένα χάρτη στο διαδίκτυο (ενδεικτικά: topoguide.gr, www.kastra.eu ή του A. Kaupert – E. Curtius [Karten von Attika]). Είναι πάντως ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για κάτι άλλο πέρα από παλιό οχυρό και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Υποθέτω πως ανάγεται στα χρόνια τής φραγκοκρατίας και πίσω (σ.σ. προσωπικά δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω την εποχή του• θα μπορούσε να είναι μεσαιωνικό ή και αρχαιότερο. Από εμπειρία πάντως επισκέψεων σε φράγκικα οχυρά στην ανατολική Κορινθία, η άποψή μου είναι πως πρόκειται για φράγκικο κάστρο τού 13ου μ.Χ. αι.)

Η αλήθεια είναι πως κοιτώντας χάρτες τής περιοχής των στενών τής Σαλαμίνας (βλέπε ενδεικτικά το χάρτη από το google maps που προηγείται των εικόνων) περίμενα ότι σε κάποιο λόφο, στις ακτές εκατέρωθεν του θαλάσσιου περάσματος, θα υπήρχε κάποιο παλιό οχυρό να επόπτευε το πέρασμα και το εν λόγω οχυρό είναι αρκετά ευδιάκριτο στο google maps:




































Το οχυρό βρίσκεται στην κορυφή παραθαλάσσιου λόφου, στη θέση 37°58’06’’N 23°33’23’’E, σε υψόμετρο 65 περίπου μ., έχει σχεδόν κυκλικό σχήμα διαμέτρου 45,5 περίπου μ., περιβάλλεται από ξερολιθιά ενώ διακρίνονται οι θέσεις: ενός πύργου στο βόρειο μέρος του (βλέπε την 1η εικόνα), ενός κεντρικού πύργου (βλέπε τη 2η εικόνα) και δύο διπλανών (κατά πάσα πιθανότητα) πύργων στα ανατολικά του, όπου μάλλον [μεταξύ τους;] θα βρισκότανε και η είσοδος στο οχυρό (βλέπε τις δύο τελευταίες εικόνες).
Τέλος, προτού τις εικόνες, να σημειώσω πως οι εν λόγω προσωπικές απόψεις, εάν χρειαστεί θα αναθεωρηθούν.








Δεν υπάρχουν σχόλια: