08 Σεπτεμβρίου 2024

[οι σπηλιές στην περιοχή Κάστρο, στα Καρυώτικα Ξυλοκάστρου, 05.09.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τις σπηλιές, στο ανατολικό μέρος τής περιοχής Κάστρο, πάνω από τα Καρυώτικα Ξυλοκάστρου, στην απέναντι πλαγιά αυτής στην οποία κατεβαίνει ο δρόμος από Ζεμενό προς Ξυλόκαστρο, από την οποία είχανε παρουσιάσει εικόνες από μια σειρά σπηλιών. Στην περιοχή Κάστρο – ένα λόφο με ομαλή πεπλατυσμένη κορυφή και λίγων μέτρων ύψους κρημνώδη χείλη ανατολικά και βόρεια – όπου υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας και συλλέκτες ηλιακής ενέργειας για παραγωγή ηλ. ρεύματος, βρίσκεται μια σειρά από σπηλιές, στη βάση τής κρημνώδους επιμήκους απόληξης βράχου, στα ανατολικά, η οποία διακρίνεται από απέναντι (βλέπε προηγούμενο link).
H διαδρομή, για να πάει κανείς πεζή, είναι εύκολη και μικρή και ξεκινά από ένα πέταλο του δρόμου προς Ζεμενό, δίπλα στη γέφυρα πάνω από ένα μικρό ρέμα. Έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:



















Αρχικά, ανεβαίνοντας το χωματόδρομο, λίγο μετά που στρέφεται βόρεια, στη θέση 38°03’31’’N 22°37’40’’E, βρίσκεται η σπηλιά, με όμορφη θέα μπροστά στην είσοδό της:






















…με ύψος ικανό να μπει κάποιος μέσα όρθιος και βάθος λίγων μέτρων. Τα γενικά της χαρακτηριστικά είναι αντίστοιχα αυτών τής ευρύτερης περιοχής. 

Συνεχίζοντας, μετά από λίγα μέτρα, άφησα το χωματόδρομο για ένα κατηφορικό μονοπάτι δεξιά, που βγάζει στο τέλος τής κρημνώδους επιμήκους απόληξης βράχου, μετά από τη σειρά των σπηλιών, σε σημείο που μπορείς να κατέβεις σχετικά εύκολα προς τις σπηλιές, που βρίσκονται στη θέση 38°03’38’’N 22°37’48’’E. Στην πρώτη φωτογραφία έχουνε σημειωθεί οι σπηλιές απέναντι.:
-




















Κατεβαίνοντας συναντάς τη σπηλίτσα:
























Συνεχίζοντας ανηφορικά και νότια βρίσκεσαι στο χώρο τής σειράς σπηλιών, στη βάση τής επιμήκους προεξοχής βράχου.

Ακολουθούν εικόνες από τις τρεις πρώτες:



















---





















---





















---




















Στο video που ακολουθεί, που λήφθηκε λίγα μέτρα παραπάνω και νοτιότερα, διακρίνονται μερικές ακόμα:

Από εκεί επέστρεψα κατεβαίνοντας την επικλινή πλαγιά με χαμηλή αραιή βλάστηση και στα τελευταία μέτρα περνώντας δίπλα από ένα ελαιοχώραφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: