15 Σεπτεμβρίου 2024

[στο εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων, στον ορεινό όγκο Σταυραετός, στη Στυμφαλία, 15.09.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από το σφηνωμένο στην ορθοπλαγιά εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων, στο βόρειο μέρος τού ορεινού όγκου Σταυραετός, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της Στυμφαλίας λίμνης και του χωριού Ψάρι, στην Κορινθία.



















Η διαδρομή που ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















Ξεκίνησα από το σημείο # στον ανωτέρω χάρτη και ακολούθησα τον παλιό χωματόδρομο, προς τα νοτιοδυτικά, μέχρι το τέλος του. 
Στο video που ακολουθεί μεταξύ άλλων διακρίνονται οι ορεινοί όγκοι (από αριστερά προς τα δεξιά): Απέλαυρον όρος, Ολίγυρτος, Μαυροβούνι – μπροστά τους η λίμνη Στυμφαλία καλυμμένη από καλάμια – και η Ζήρεια.

Από εκεί πήρα το μονοπάτι προς τα ανατολικά.
























Το μονοπάτι δεν είναι σηματοδοτημένο και κατά τόπους είναι ασαφές ή πνιγμένο από τα πουρνάρια.



















Μετά όμως από το σημείο που διασταυρώνεται με ένα μονοπάτι (από το οποίο κατέβηκα επιστρέφοντας) που έρχεται από κάτω, γίνεται πιο ξεκάθαρο αν και μπορεί να μπερδευτείς πρόσκαιρα με «μονοπάτια» που έχουν ανοίξει τα κατσίκια.
























Σύντομα έφτασα στην επιμήκη βάση τής ορθοπλαγιάς, στην οποία βρίσκεται το εκκλησάκι Αγ. Θεόδωροι. Η θέα είναι υπέροχη, όπως και το παλιό, λιτό, αλλά στα όρια εγκατάλειψης, εκκλησάκι!:


























Κατεβαίνοντας, όπως ανέφερα, στο ύψος των 780 μ. περίπου, συνέχισα προς τα δεξιά, στο σύντομο και ευδιάκριτο μονοπάτι μέχρι έναν παλιό χωματόδρομο, στον οποίο συνέχισα αριστερά και περνώντας από ένα επίσης ασαφές μονοπάτι βγήκα στον χωματόδρομο, που είχα πάρει αρχικά ανεβαίνοντας. 
Για να ανέβω στο εκκλησάκι χρειάστηκα περί τη μιάμιση ώρα ενώ για να κατέβω λίγο περισσότερο από μισή! Προσωπικά, για κάποιον που δεν θα θέλει να διασχίσει το ασαφές, πνιγμένο στα πουρνάρια, μονοπάτι, που είχα πάρει αρχικά, μετά το τέλος τού χωματόδρομου, προτείνω να ξεκινήσει από το σημείο, που έχω σημαδέψει με αστεράκι, να κινηθεί νότια και νοτιοδυτικά στον παλιό χωματόδρομο και να ανέβει το μονοπάτι το οποίο κατέβηκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: