14 Σεπτεμβρίου 2024

[στο λόφο Όμορφη Κορυφή, στο Σοφικό Κορινθίας, και μια ακόμα παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινος, 14.09.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από το λόφο Όμορφη Κορυφή, που βρίσκεται νότια και πάνω από το χωριό Σοφικό Κορινθίας, στις βόρειες παρυφές τού οποίου βρίσκεται το «Ανοιχτό Θέατρο Σολυγείας “Αθανάσιος Τούσουλης”». Αναφορά, με μια μακρινή εικόνα, για το λόφο Όμορφη Κορυφή, είχε γίνει πρόσφατα.
Προτού τις εικόνες από το λόφο Όμορφη Κορυφή, παρουσιάζεται μια εικόνα από μια παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, στη θέση 37°48'25''N 23°00'59''E, ακριβώς δίπλα στο δρόμο Αλμυρή-Ρειτό-Σοφικό, περί τα 3,2 χλμ μετά το Ρειτό, την οποία δεν είχα προσέξει παλαιότερα περνώντας οδικά. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το ότι σώζεται μόνον το αποτύπωμά της στο χώμα, αλλά με το ότι αποκαλύφτηκε μετά από εργασίες που γίνονται στην άκρη τού οδοστρώματος (απομάκρυνση βλάστησης κ.λπ). Είναι η δεύτερη που συναντάω στο Σοφικό (για την πρώτη εδώ).


















Ακολουθούν εικόνες από το λόφο Όμορφη Κορυφή.

Για να ανέβει κανείς στην κορυφή του ακολουθεί το σύντομο, κακοτράχαλο, με έντονη κλίση – μια ανηφόρα 1.230 μ. από τα 459 μ. στα 690 μ. υψόμετρο – χωματόδρομο από δυτικά. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ο χωματόδρομος, από ό,τι φαίνεται, χρησιμοποιείται πλέον μόνον ως μονοπάτι και κατσικόδρομος.
























Λίγα μέτρα από την κορυφή, διακρίνεται μια πεζούλα:



















Η κορυφή είναι πετρώδης, με περιφερειακά αραιή βλάστηση πεύκων ενώ υπάρχει κολονάκι τής ΓΥΣ.
Ο λόφος, επειδή είναι χαμηλότερος από τους περισσότερους ορεινούς όγκους γύρω του, έχει περιορισμένη μεν θέα αλλά όμορφη. Η πιο καλή είναι αφενός προς το λόφο Τζαλίκας (ανάρτηση 09.04.2018 και ανάρτηση 14.08.2024), στα βόρεια του και βόρεια τού χωριού Σοφικό, αφετέρου προς το Σαρωνικό κόλπο, στα ανατολικά του. 









Δεν υπάρχουν σχόλια: