15 Ιουλίου 2022

[στα Όνεια όρη, 14.07.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 14ης Ιούλη 2022, στα Όνεια όρη. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.


















Το μεγαλύτερο μέρος τής διαδρομής το είχαμε ακολουθήσει και παρουσιάσει παλαιότερα.
Αυτή τη φορά όμως, στο τρίτο πέταλο τού δασικού χωματόδρομου, από το χώρο αναψυχής και στάθμευσης στον Ι.Ν. Ανάληψης Εξαμιλίων, πήραμε το μονοπάτι...




























...προς το χώρο των λιγοστών διάσπαρτων ερειπίων αρχαίων - ελληνιστικών χρόνων - οχυρώσεων [μιας από τις πολλές παλιές οχυρώσεις, οι οποίες βρίσκονται στα Όνεια Όρη και έχουμε στο παρόν blog αναδείξει φωτογραφικά: είτε αρχαίες ελληνιστικών χρόνων (στην κορυφογραμμή ή κοντά σε αυτήν) είτε ενετικές (χαμηλά στις βόρειες παρυφές των εν δυνάμει περασμάτων των κακοτράχαλων Όνειων Ορέων) και για τις οποίες δεν είναι γνωστό κανένα ιστορικό γεγονός να συνδέεται με αυτές] στη θέση: 37°52'8''N 22°55'33''E, ήτοι λίγο βορειότερα από το σημείο τής τελευταίας προηγούμενης εικόνας.





















Από εκεί διαπιστώσαμε ότι το μονοπάτι, ένα τμήμα τού οποίου περνά από κακοτράχαλο και επικλινές βραχώδες έδαφος, προς τον Ι.Ν. Ανάληψης, που υποδείκνυε η προηγούμενη πινακίδα, λόγω των χόρτων και της διάβρωσης τού εδάφους, μετά την φωτιά τής 22ας Ιούλη 2020, δεν είναι εμφανές προς τα βόρεια, αμέσως μετά τις αρχαίες οχυρώσεις. Γι' αυτό επιλέξαμε να επιστρέψουμε μέσω του δασικού χωματόδρομου, ο οποίος ξεκινάει από την κορυφή των Ονείων Ορέων, στα 581 μ. σύμφωνα με το χάρτη και το GPS, όπου βρίσκεται ο Ι.Ν. Πρ. Ηλία.


         





Δεν υπάρχουν σχόλια: