14 Νοεμβρίου 2022

[στη Σαλαμίνα, 12.11.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια πολύ όμορφη διαδρομή, στη νότιο Σαλαμίνα, από τον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους, στην περιοχή Καμπόλι, νότια του Αιάντειου, μέχρι τον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Σατερλί. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.




































Αρχικά πήρα το δασικό χωματόδρομο προς το Γκίνανι, με την εξαιρετική θέα αρχικά προς τα βόρεια, προς το Αιάντειο και το Μαυροβούνι, το ψηλότερο βουνό της Σαλαμίνας…


















… και τα ανατολικά προς το Σαρωνικό κόλπο.


















Στο δρόμο, συνάντησα έναν παλιό ρετσινόλακκο...
...για τους οποίους έχουνε γίνει αναφορές στο παρόν ιστολόγιο, όπως εδώ.
Λίγο μετά έφτασα στο οροπέδιο Γκίνανι. Στο βάθος τής εικόνας που ακολουθεί, μεταξύ άλλων ξεχωρίζει ο λόφος Κόχη ή Κόγχη, με τα ερείπια τού αρχαίου αθηναϊκού οχυρού.


 
Ακολουθούν εικόνες από μια παλιά λιθόχτιστη χωρίς συνδετικό υλικό αγροικία, πιθανόν της ίδιας εποχής με τον παρακείμενο μεσαιωνικό οικισμό στο Γκίνανι.


 
















Από το οροπέδιο Γκίνανι πήρα το όμορφο μονοπάτι, το οποίο κινείται στο βάθος ρεματιάς, παράλληλα στο δασικό χωματόδρομο, ο οποίος κατεβαίνει προς το Σατερλί. Σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή (μέχρι επιστρέφοντας στο ίδιο σημείο) είχα και παρέα! Ο ασπρόμαυρος σκύλος, με συνόδεψε μέχρι κάτω στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου και πίσω, αφήνοντας προσώρας την παρέα του: άλλα τρία σκυλιά.

























Στο σημείο της επόμενης εικόνας, με τον κομμένο λες με λεπίδι βράχο...


















...το μονοπάτι διασταυρώνεται με το δασικό χωματόδρομο, τον οποίο ακολούθησα στη συνέχεια, μέχρι τον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, του 14ου ή 15ου αι., στο Σατερλί.





















Από εκεί επέστρεψα μέσω ενός άλλου μονοπατιού, που κινείται στη ράχη μεταξύ των ρεματιών αφενός αυτής που κατέβηκα αφετέρου αυτής που βρίσκεται ανατολικά τού Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, από την περιοχή τού οποίου περνά.
Στην πρώτη εικόνα, στο βράχο απέναντι ξεχωρίζει μια σπηλιά.




















Στις επόμενες, που λήφθηκαν από το σημείο που το μονοπάτι πέφτει στο δασικό χωματόδρομο, ο οποίος έρχεται, αρχικά ως μονοπάτι, από τον οικισμό «Περιστέρια» προς το Γκίνανι, διακρίνονται μεταξύ άλλων ο λόφος Κόγχη ή Κόχη (στην πρώτη) και μια ανακαινισμένη αγροικία.



















Προτού πάρω, από το Γκίνανι, το δρόμο τής επιστροφής έκανα, στο ύψος τού Σκοπευτηρίου στο Γκίνανι, μια μικρή παράκαμψη, εκτός μονοπατιού, προς μια σπηλαιώδη προεξοχή απόκρημνου βράχου. Μεταξύ του βράχου αυτού  και του Σκοπευτηρίου υπάρχει ρέμα. Στην απόκρημνη / κρημνώδη πλαγιά τού βράχου ξεχωρίζουνε δύο σπηλιές, από τις οποίες, λόγω της πυκνής βλάστησης πουρναριών, η πρόσβαση ήταν εφικτή στη δυτικότερη, εικόνες από την οποία ακολουθούν.      







Δεν υπάρχουν σχόλια: