20 Μαρτίου 2023

[στην Πάρνηθα – σπηλαιοπηγή "Τσαούση" – 18.03.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 18ης Μάρτη 2023, στην ανατολική Πάρνηθα, μες στο τραγικό σκηνικό από τη λαίλαπα που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2023 και για 3-4 μέρες κατάκαιε την ανατολική Πάρνηθα, στο οποίο, 19 περίπου μήνες μετά, τα πρώτα δείγματα τής αναγέννησης τού πευκοδάσους είναι εμφανή!
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
























Σημείο αφετηρίας και επιστροφής το σημείο που ξεκινά ο δασικός χωματόδρομος, προς την Πάρνηθα, 430 περίπου μ. δυτικά τής πηγής «Μπαχούνια», την οποία επισκέφτηκα αρχικά:



















Κατόπιν πήρα το δασικό χωματόδρομο…



















…ο οποίος κατευθύνεται προς το ψηλότερο σημείο τής περιοχής «Βουρλιώτες» με την εντυπωσιακή θέα:




















Στη συνέχεια κινήθηκα βόρεια μέχρι την σπηλαιοπηγή «Τσαούση»:

















































Από εκεί ακολούθησα το μονοπάτι προς τα βόρεια, το οποίο στο σημείο τής επόμενης εικόνας διακλαδίζεται σε ένα που συνεχίζει βόρεια, προς τη Λάκκα «Τσαούση»  και σε ένα (το δεξί) που ανεβαίνει τη ράχη «Τσαούση» περνώντας από την κορυφή της στα 861 μ.






































Συνέχισα στο μονοπάτι ανατολικά.
Στην επόμενη η ράχη «Τσαούση» από ανατολικά και στο βάθος νεφοσκεπείς οι ανατολικές πλαγιές τού ορεινού όγκου, της Πάρνηθας, «Ξεροβούνι».


















Το εν λόγω μονοπάτι περνά από μια ράχη, με υψόμετρο 830 μ., κοντά στην κορυφή τής οποίας υπάρχουνε λιγοστά, αλλά εκτεταμένα σε αρκετά στρέμματα, ερείπια εγκαταστάσεων, που πιθανόν να είναι στρατιωτικά από τον Α’ ή τον Β’ ΠΠ.






















Το μονοπάτι συνεχίζει ανατολικά και φτάνει στις δυτικές παρυφές τού λόφου «Κατσιμίδι»  όπου συναντά δασικό χωματόδρομο μέσω του οποίου επέστρεψα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: