03 Απριλίου 2024

[στον Υμηττό και δυο (ακόμα) ημίεργοι κίονες, 02.04.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από δυο αρχαία λατομεία, τα οποία βρίσκονται ανατολικά και πάνω από τη Μονή Αγ. Γεωργίου Κουταλά, περί τα 450 μ. σε ευθεία από αυτήν και δυτικά /ελαφρά βορειοδυτικά και κάτω από το αρχαίο λατομείο και αναρριχητικό πεδίο «Το Καράβι», περί τα 250 μ. σε ευθεία από αυτό. Η διαδρομή την οποία ακολούθησα, για να τα προσεγγίσω, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















Από ανατολικά, από «Το Καράβι», η πρόσβαση είναι πολύ προβληματική ενώ από δυτικά αρκετά πιο εύκολη αν και δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι – ένα σαφές μονοπάτι υπάρχει και είναι αυτό που συνδέει, από τα δυτικά, από τις εισόδους τους, τους δύο υπολειμματικούς χώρους των λατομείων.

Ακολουθούν εικόνες από
-τον δυτικότερο από τους δύο υπόψη υπολειμματικούς χώρους των αρχαίων λατομείων. Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται και ως αναρριχητικό πεδίο για ελεύθερη αναρρίχηση (χωρίς στηρίγματα)…





























…στον οποίο υπάρχει ένα σπηλαιώδες σχίσμα, αρκούντος φαρδύ να μπει κάποιος


























…και δύο ημίεργοι κίονες (σ.σ. για τους υπόψη κίονες είχα πληροφορηθεί την ύπαρξή τους από τον Δημήτρη Μανιό, της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού)*



















-και τον ανατολικότερο από τους δύο υπόψη υπολειμματικούς χώρους των αρχαίων λατομείων, στον οποίο μεταξύ άλλων ξεχωρίζουνε μια αναβαθμίδα – στήριγμα αρχαίας οδού λιθαγωγίας (3η εικόνα κατωτέρω) και πέτρινων μπιβουάκ (2η, 7η και 8η εικόνες κατωτέρω):



























*Να σημειωθεί ότι ημίεργα μέλη, όπως και οι αρχαίοι κίονες, σε αρχαία λατομεία στον Υμηττό, έχουνε παρουσιαστεί και άλλες φορές στο παρόν ιστολόγιο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: