22 Δεκεμβρίου 2020

[κατεβαίνοντας τη Βαμβακιά, 21.12.2020]

Στο παρόν ακολουθούμε μια κυκλική διαδρομή, στον Υμηττό, με αφετηρία και κατάληξη την οδό Τσόρτσιλ, στη συνοικία Αστυνομικά Ηλιούπολης (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί


). Αρχικά κινηθήκαμε νότια, κατά μήκος τού δασικού χωματόδρομου, ο οποίος έρχεται από τον Καρέα, περνώντας την ιρλανδική διάβαση με το ρέμα Γκαλμπένη ...



... και λίγο μετά στραφήκαμε ανατολικά, παίρνοντας τον ανηφορικό, οφιοειδή, δασικό χωματόδρομο, που κινείται νότια του ρέματος Γκαλμπένη, το οποίο διακρίνεται, σχεδόν ολόκληρο, στην επόμενη φωτογραφία. Να σημειώσουμε ότι τον υδροκρίτη (ή υδατοκρίτη), με τις κολόνες τού ηλεκτρικού ρεύματος, που χωρίζει το ρέμα Γκαλμπένη από το ρέμα Βαμβακιά, τα είχαμε συναντήσει κι εδώ.


Περάσαμε από το ύψωμα στα 562 μ. (εδώ και εδώ) και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας. 


(εικονοστάσι προς τιμή του Πρ. Ηλία) 
Αμέσως μετά το μνημείο Μιχαηλίδη, ακολουθήσαμε μια διαδρομή εκτός μονοπατιού, κατεβαίνοντας από τα ανάντη το ρέμα Βαμβακιά. Η διαδρομή στο κομμάτι αυτό, περί τα 600 μ., είναι ένα σταδιακά και πιο επικλινές χάρχαλο και απαιτεί προσοχή. Κάποιοι ελάχιστοι «κούκοι» βοηθάνε πληροφορώντας σε ότι κινείσαι στη σωστή πορεία.



Περνώντας το, βγαίνουμε στο αδρό μονοπάτι στην πετρώδη κοίτη τού ρέματος Βαμβακιά (στο οποίο δεν υπάρχουνε μεν γκρεμοί, αλλά η βάδιση απαιτεί προσοχή), την οποία και ακολουθούμε. Σε κάποια σημεία το μονοπάτι περνά από μικρές συστάδες πουρναριών.







Πλησιάζοντας τη συνοικία Αστυνομικά Ηλιούπολης περνάμε δυο φράγματα, τα οποία κατασκευάστηκαν μιας και η εν λόγω συνοικία χτίστηκε στο δρόμο τού ρέματος (κάτι όχι και τόσο πρωτότυπο στην Αττική) . 



Δεν υπάρχουν σχόλια: