26 Νοεμβρίου 2023

[στο όρος Αγριλίκι, 25.11.2023]

(αναθεώρηση κειμένου 29.11.2023)
Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολούθησα το πρωινό της 25ης Νοέμβρη 2023, στο όρος Αγριλίκι και η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Αφετηρία και κατάληξη ήτανε ο χώρος μπροστά στο δημοτικό αμαξοστάσιο Νέας Μάκρης. 
Μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα, άφησα το δασικό χωματόδρομο και ακολούθησα ένα υποτυπώδες μονοπάτι προς ένα βάραθρο. Η είσοδός του, η οποία βρίσκεται δίπλα σε ένα κούκο (διακρίνεται στη δεύτερη φωτογραφία) είναι στενή για να χωρέσει κάποιος, αλλά εμφανής, χωμένη στην πυκνή χαμηλή βλάστηση, και επικίνδυνη για ατύχημα αν δεν την προσέξεις και γλιστρήσει το πόδι σου μέσα:





























Από εκεί συνέχισα εκτός μονοπατιού – η διαδρομή στο βραχώδες καρστικό πεδίο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία αλλά απαιτεί προσοχή – προς την πεπλατυσμένη κορυφή «Πετρωτή», η οποία περνά από δύο λιθοσωρούς, φτιαγμένους από ορειβάτες.

-ο νοτιότερος (στο video διακρίνονται μεταξύ άλλων με τη σειρά: η Πεντέλη, το Διονυσοβούνι, η Πάρνηθα, το όρος Σκάρπα, οριακά ο βορειότερος λιθοσωρός και η πεπλατυσμένη κορυφή «Πετρωτή», η κορυφή τού Αγριλικίου, η κορυφή «Καληγιάννη», ο νότιος Ευβοϊκός κόλπος και η Νέα Μάκρη και το Μικρό Αγριλίκι): 



















-ο βορειότερος:















-η κορυφή «Πετρωτή» με τα χτυπημένα από κεραυνό πεύκα:




















Κατόπιν συνέχισα στο υποτυπώδες μονοπάτι μέχρι το δασικό χωματόδρομο και φτάνοντας εκεί κατευθύνθηκα βορειοδυτικά.
-στην επόμενη διακρίνονται, από αριστερά προς τα δεξιά: το όρος Σκάρπα, η κορυφή, στα 452 μ. υψόμετρο, προς την οποία κατευθυνόμουν, που βρίσκεται βόρεια τής κορυφής «Πτετρωτή» και η κορυφή του Αγριλικίου:

-στην επόμενη μεταξύ άλλων, σε πρώτο πλάνο η ανωτέρω κορυφή στα 452 μ. υψόμετρο:


-η σύντομη, σε βατό καρστικό πεδίο, διαδρομή από το δασικό χωματόδρομο μέχρι και την υπόψη κορυφή:







-τέλος από την είσοδο τού «Όμορφου Σπηλαίου Αγριλικίου», στο οποίο για να κατέβεις απαιτείται ο κατάλληλος εξοπλισμός και πάντα με έμπειρη ομάδα. Η είσοδός του βρίσκεται μες σε πυκνή χαμηλή βλάστηση, πάνω σε μονοπάτι, μετά από μια κλειστή κάτω δεξιά στροφή. Θέλει προσοχή διότι αν δεν τη δεις και γλιστρήσεις κινδυνεύεις να πέσεις μέσα της σε κενό βάθους αρκετών μέτρων.  


























Προηγούμενες αναρτήσεις για το Αγριλίκι:


Δεν υπάρχουν σχόλια: