03 Ιανουαρίου 2024

[στην Πάρνηθα, 30.12.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 30ης Δεκέμβρη 2023, στην Πάρνηθα, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
























Ξεκίνησα από τον Ι.Ν. Αγ. Πέτρου(1), στη Μόλα, και πήρα τον απαγορευμένο για οχήματα δρόμο δυτικά. Η διαδρομή είναι υπέροχη! και με εξαιρετική κατά τόπους θέα.
-στη θέση 38°10’53’’N 23°43’19’’E, υπάρχει ένα μικρό βάραθρο / καταβόθρα:
























-η κορυφή Καραβόλα:


















---



















-στο video που ακολουθεί, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, η κορυφή «Κυρά», το Πλατύ Βουνό, στο βάθος τα όρη Πατέρας και Κιθαιρώνας, η Βοιωτία κ.λπ:

Κατόπιν πήρα το μονοπάτι προς τις πηγές Πλατάνα και Σκίπιζα(2).
H μικρή γούρνα τής πηγής Σκίπιζα:

Από εκεί πήρα το όμορφο μονοπάτι, στις πλαγιές βόρεια των κορυφών Καραβόλα και Όρνιο(3), το οποίο περνά από το Πυροφυλάκιο ΕΔΑΣΑ στη Σκίπιζα…


















…και το ακολούθησα μέχρι του σημείου που συναντά το μονοπάτι που κατεβαίνει (δεξιά στην εικόνα) από το διάσελο Λυκοποριά:


















Από εκεί, λίγες δεκάδες μέτρα μετά, πήρα το επικλινές μονοπάτι προς Μόλα (αριστερά στην πρώτη εικόνα):




















Κατόπιν συνέχισα, στη Μόλα στο μονοπάτι, το οποίο ανεβαίνει τον ομαλό και σχεδόν επίπεδο ορεινό όγκο Αγόρο και πάει προς Σαλονίκι, Παλιομήλεσι ή Λημικό, προς την κορυφή «Αγόρο». Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο και μετά τη Μόλα συνεχίζει δίπλα από ένα σωρό κομμένα ξύλα (βλέπε την 4η εικόνα).





















Για την κορυφή Αγόρο δεν υπάρχει εμφανές μονοπάτι, αλλά έχοντας σημαδέψει την κορυφή, στο χάρτη, κινείσαι κατά βούληση σε ένα πολύ ομαλό μεν αλλά με κοφτερές πέτρες έδαφος, ανάμεσα σε έλατα και άλλα χαμηλά δέντρα. Λόγω της σχεδόν επίπεδης διαμόρφωσης τού εδάφους η θέα είναι περιορισμένη. Παρότι η κορυφή «Αγόρο» είναι η ψηλότερη από όλες βόρειά της, μόνο κοντά στην κορυφή υπάρχει, περιορισμένη πάντως, θέα προς τα εκεί:



















Η μόνη αξιόλογη θέα, από την κορυφή, είναι προς τα νότια και τις κορυφές, από αριστερά προς τα δεξιά στο video, Ξεροβούνι(4), Αβγό(5), Όρνιο και Καραβόλα:  

  

(1) ανάρτηση 30.04.2017 - μόνο που πλέον το πέτρινο στέγαστρο, προς το δρόμο, εξίμιση χρόνια μετά, δεν υπάρχει (υποθέτω θα έπεσε από το βάρος τού χιονιού):
 


















Δεν υπάρχουν σχόλια: