30 Ιανουαρίου 2023

[στην κορυφή «Αβγό», στην Πάρνηθα, 28.01.2023]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολουθούσαμε το πρωινό τής 28ης Γενάρη 2023, στην Πάρνηθα. Η διαδρομή μας, η οποία πέρασε από την κορυφή «Αβγό», την τέταρτη ψηλότερη τής Πάρνηθας, στα 1.201 μ., μετά τις κορυφές «Καραβόλα» 1.413 μ., «Όρνιο» 1.340 μ. και «Κακή Ράχη» 1.261 μ., έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
























Ξεκινήσαμε πεζή από το σημείο που ξεκινά ο χωματόδρομος που κατεβαίνει προς το Φλαμούρι, ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο μέχρι το σημείο, νότια τής κορυφής «Αβγό», όπου ξεκινούνε μονοπάτια είτε δυτικά προς Χούνη και Μπάφι είτε ανατολικά προς Πηγή «Κατάρα», Πηγή «Κορομηλιά», Πηγή «Κρύα Κυρά» κ.λπ.
Από εκεί πήραμε το ανηφορικό με αρκετή κλίση, σηματοδοτημένο, μονοπάτι προς την κορυφή «Αβγό». Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή, μες στο πυκνό ελατοδάσος, η οποία κατά τόπους έχει εξαιρετική θέα προς τα νότια:




















-στην επόμενη η κορυφή «Αβγό» και στο βάθος η κορυφή «Όρνιο»:


















-στην επόμενη, στο βάθος, διακρίνεται η κορυφή τού «Ξεροβουνίου»:


















Στη συνέχεια, ακολουθώντας κάποια διάσπαρτα κόκκινα σημεία, που σύντομα πάντως σταμάτησαν, κατεβήκαμε την κορυφή συνεχίζοντας βόρεια / βορειοδυτικά, σ’ ένα παλιό σχετικά μονοπάτι, εύκολο πάντως, που καταλήγει στο σημείο που ξεκινά το πολύ όμορφο μονοπάτι, το οποίο κινείται στη βόρεια πλαγιά τού ορεινού όγκου «Αβγό»…


























[-στην επόμενη, το σημείο που, από το μονοπάτι που κατεβαίνουμε, ξεκινά άλλο μονοπάτι προς την Πηγή «Κατάρα» και βγαίνει στο σημείο από το οποίο είχαμε ξεκινήσει να ανεβαίνουμε προς την κορυφή «Αβγό»:























]





















…μέχρι την Πηγή «Κορομηλιά»:



















Κατόπιν γυρίσαμε πίσω και στο σημείο τής προηγούμενης διακλάδωσης τού μονοπατιού πήραμε το μονοπάτι προς την Πηγή «Κατάρα» το οποίο ακολουθήσαμε μέχρι το Φλαμπούρι.
Ακολουθούνε δυο εικόνες από το μονοπάτι αυτό. Στην πρώτη μεταξύ άλλων στο βάθος διακρίνεται  η Λίμνη τού Μαραθώνα και στη δεύτερη η κορυφή «Αβγό» και πίσω της η κορυφή «Όρνιο» κάτω και μέσα στο παιχνίδισμα των νεφών. 



















Από εκεί συνεχίσαμε μέχρι το Φλαμπουράκι, το οποίο κατά την άποψή μου έχει την ωραιότερη θέα προς το λεκανοπέδιο τής Αθήνας (ωραιότερη και από την περιοχή τού Casino)• εκτός αν (γιατί δεν έχω ανέβει) η θέα από την κορυφή «Αέρας», λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικά τής κορυφής «Κυρά», νότια της περιοχής τού παλιού Σανατόριου, στην οποία ευελπιστώ να πάω, αποδειχθεί καλύτερη.




















Επιστρέψαμε μέσω τού μονοπατιού προς Φλαμπούρι και του δασικού χωματόδρομου.

Στην επόμενη η κορυφή «Αβγό» από νότια:























Στην επόμενη, ο παγωμένος σωρός από κομματάκια ξύλου και ελατοβελόνες θερμαίνεται από τον ήλιο και ατμίζει υδρατμούς!:

Δεν υπάρχουν σχόλια: