22 Νοεμβρίου 2021

[στο Νότιο Υμηττό, 17.11.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες (σ.σ. μόνο από το μέρος τής διαδρομής, εικόνες του οποίου δεν έχουμε παρουσιάσει ανά καιρούς στο blog) από μια κυκλική διαδρομή γύρω από το λόφο Στρώμα, του Νότιου Υμηττού. Η συνολική απόσταση τής διαδρομής είναι 12,2 περίπου χλμ. (αν και επειδή σε αρκετά μέρη τα μονοπάτια κάνανε για αρκετή απόσταση ζικ-ζακ, η πραγματική απόσταση είναι μεγαλύτερη) ενώ η διάρκεια της ήτανε περί τις τρεις ώρες. Να σημειώσουμε ότι, όσον αφορά τα υψομετρικά, είχε δυο βασικά ανοδικά τμήματα: ένα στα 395 μ. και ένα στα 261 μ. υψομετρικές διαφορές.  
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί:



















Ξεκινήσαμε από το τέλος τής οδού Πριγκιποννήσων και πήραμε το μονοπάτι που ανεβαίνει την κοίτη τού ρέματος Βαρελά μέχρι το διάσελο Στρώματος – Μαυροβουνίου.
Από εκεί συνεχίσαμε δυτικά κατεβαίνοντας το μονοπάτι που κινείται στο ρέμα, το οποίο (μονοπάτι) βγαίνει στην περιοχή Ραψανά, μέχρι το δασικό χωματόδρομο, ο οποίος έρχεται από βόρεια, από το ύψος τής Σφηττίας Οδού, και κατεβαίνει κινούμενος στις δυτικές παρυφές των λόφων: Στρώμα, Στραβαετός και Κακαβούλα, όπου στρέφεται δυτικά προς το Πανόραμα Βούλας.
Τα πρώτα 430 περίπου μ. του μονοπατιού, μετά το διάσελο, κατεβαίνοντας προς τα ανατολικά τον Υμηττό και μέχρι αυτό να πέσει στην κοίτη τού ρέματος, είναι το δυσκολότερο μέρος τής διαδρομής λόγω της μεγάλης κλίσης και της κατά τόπους αστάθειας τού βραχώδους εδάφους.
Ακολουθούνε λίγες εικόνες από αυτό το μέρος τής διαδρομής (δλδ από το διάσελο μέχρι το δασικό χωματόδρομο). Η δεύτερη, που λήφθηκε από το διάσελο, προς το καλυμμένο με νέφωση Μαυροβούνι.






























Οι επόμενες από το δασικό χωματόδρομο ανατολικά τού Στρώματος.Στην πρώτη, στο βάθος, διακρίνεται το Κορωπί και πίσω του το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Στην επόμενη η περιοχή Ραψανά και στο βάθος οι ορεινοί όγκοι τής Μερέντας, του Πάνειου όρους, τού Ολύμπου αττικής και ο λόφος Αγ. Δημητρίου (με τα κροκαλοπαγή πετρώματα).



Στην επόμενη το Στρώμα από νοτιοανατολικά.


















Η επόμενη από ένα σημείο με εξαιρετική θέα, η οποία εκτείνεται από (αριστερά στην εικόνα) τη Μαυρηνόρα Κερατέας, τους ορεινούς όγκους τής Μερέντας, του Πάνειου όρους, τού Ολύμπου αττικής, το λόφο Αγ. Δημητρίου (με τα κροκαλοπαγή πετρώματα) και τους λόφους τού Νότιου Υμηττού: Κακαβούλα και Στραβαετός.















Στην τελευταία ο λόφος Στραβαετός από βόρεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στο νότιο Υμηττό, σε όλους τους βασικούς λόφους του (Κακαβούλα, Στραβαετός, Δασωμένη Κορυφή ή 641 μ., Στρώμα και Μαυροβούνι), όπως και στο λόφο Πρ. Ηλία, που βρίσκεται βορειότερα των ορίων τού νότιου Υμηττού, μεταξύ της Σφηττίας οδού και τού ρέματος Χαλιδού, οι βόρειες και βορειοδυτικές πλαγιές τους είναι πολύ πιο απόκρημνες και αυτό τονίζεται από τις ορθοπλαγιές που υπάρχουνε κυρίως στις εν λόγω πλαγιές τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στις γεωλογικές δυνάμεις που έχουνε διαμορφώσει το ανάγλυφο και όχι στη δράση τού νερού και του ανέμου, που βεβαίως έχουνε παίξει το ρόλο τους αλλά όχι στο συγκεκριμένο γεγονός.


















-----------------------------------------------------------------------

Ενδεικτικός κατάλογος link:





Λόφος Κακαβούλα: https://pribas.blogspot.com/2020/02/01022020.html 







Ρέμα Πιρναρί – Σφηττία οδός: https://pribas.blogspot.com/2020/11/05112020.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: