30 Αυγούστου 2024

[στο μονοπάτι, στα Γεράνεια όρη, πάνω από το Λουτράκι, στον οποίο γίνεται ο αγώνας ορεινού δρόμου τού Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου, 29.08.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια εξαιρετική διαδρομή, στα Γεράνεια όρη, πάνω από το Λουτράκι, στον οποίο γίνεται ο αγώνας ορεινού δρόμου τού Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι, που ανεβαίνει οφιοειδώς μεταξύ αφενός του ρέματος που κατεβαίνει από την εγκαταλελειμμένη Μονή Απ. Παύλου και, προτού εκβάλλει στον κορινθιακό κόλπο, περνά από ένα παλιό λατομείο, το οποίο διακρίνεται σε ορισμένες εικόνες, κατωτέρω, αφετέρου του ρέματος, που κατεβαίνει δυτικά τού ασφαλτόδρομου, ο οποίος ανεβαίνει από το Λουτράκι προς τις μονές Πρ. Ηλία και Οσίου Παταπίου (σ.σ. πρόκειται για τον ανατολικότερο, και πολύ συντομότερο, ασφαλτόδρομο που ανεβαίνει από το Λουτράκι προς τη Μονή Οσίου Παταπίου.). Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia: 




















Ξεκινώντας το μονοπάτι, ως συνέχεια του σύντομο δρόμου, ο οποίος ξεκινά από την επαρχιακή οδό Λουτρακίου Περαχώρας, λίγες δεκάδες μέτρα μετά το σημείο που αρχίζει/τελειώνει η περιφερειακή οδός πάνω από το Λουτράκι, δεξιά προς μια πολυκατοικία, όπως διακρίνεται στις φωτογραφίες,…































-όπως θα δείξουμε αργότερα, πάνω στην κατωτέρω «απόληξη βράχου» υπάρχει κολονάκι τής ΓΥΣ:











































… διακρίνονται σημαντικά έργα στήριξής του προς τα νότια (τοιχία), των τελευταίων χρόνων, ενώ προς τα βόρεια έχουνε γίνει εργασίες αφαίρεσης των βράχων και άνοιγμα τού πλάτους του. Κατά πάσα πιθανότητα το μονοπάτι είναι παλιός καρόδρομος που πήγαινε από το Λουτράκι προς την Περαχώρα, τα Πίσια κ.λπ.

Φτάνοντας στο «βράχο», τον οποίο ανεβαίνει εύκολα κανείς με λίγη προσοχή,…



















-στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνονται η Πέτρα Περαχώρας, η περιοχή με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η Μονή Οσίου Παταπίου:


















…κινήθηκα λίγες δεκάδες μέτρα νότια μέχρι την «απόληξη βράχου», που αναφέρθηκε νωρίτερα, όπου υπάρχει κολονάκι τής ΓΥΣ, με την υπέροχη θέα!:






















Κατόπιν, μεταξύ δύο μονοπατιών, επέλεξα να κινηθώ βορειοδυτικά. Λίγο μετά το μονοπάτι κινείται πάνω σε ανάχωμα και περνά από ένα πέτρινο γεφυράκι…



















…βεβαιώνοντας τον ισχυρισμό ότι το μονοπάτι, που συντηρείται πάρα πολύ καλά, το οποίο ακολούθησα είναι παλιός καρόδρομος.
Φτάνοντας στο όμορφο λιβάδι με τα ελαιόδεντρα και τα κυπαρίσσια, που βρίσκονται δίπλα στον ασφαλτόδρομο που ανεβαίνει προς τη Μονή Οσίου Παταπίου,...


















...συνέχισα ανατολικά σε χωματόδρομο και κατέβηκα μέσω μονοπατιού που βγαίνει στο «βράχο» που αναφέρθηκε νωρίτερα.



Η διαδρομή πέρα από την εξαιρετική θέα, επειδή γίνεται σε μονοπάτι με πολύ λίγη κλίση, προσφέρεται και για όχι πολύ έμπειρους ορειβάτες, ως μέρος διαδρομής κάθετης διάσχισης τού ορεινού όγκου των Γερανείων πάνω από το Λουτράκι (της Παλαιοβούνας), από το ύψος τής θάλασσας στην κορυφή Πίντιζα (στα 1.032 μ.) και από κει κατέβασμα στα Πίσια αφού σχεδόν το μισό μέρος τής υψομετρικής διαφοράς ανόδου γίνεται κρατώντας δυνάμεις για το μονοπάτι από τον Όσιο Πατάπιο και πάνω. Εννοείται πάντως ότι μια τέτοια πορεία συνίσταται για την περίοδο Οκτώβρη-Απρίλη.

29 Αυγούστου 2024

[στο Ασκληπιείο τής Αρχαίας Φενεού - 28.08.2024]

Στο οροπέδιο / πόλγη  τής Φενεού, με την μακραίωνη ιστορία (ενδεικτικά: korinthia.net.gr), το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Αροάνια / Χελμός, δυτικά, και Κυλλήνη / Ζήρεια, ανατολικά, υπάρχουνε τα ερείπια ενός σημαντικότατου θρησκευτικού / θεραπευτικού χώρου: το Ασκληπιείο τής Φενεού.
Ανασκάφηκε κατά την περίοδο από το 1958 έως το 1961, από την έφορο αρχαιοτήτων Ε. Πρωτονοταρίου Δεϊλάκη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ναό αφιερωμένο, με βάση επιγραφές, στον Ασκληπειό. Οι διαστάσεις τού ιερού είναι 10 Χ 6,10 μ. Σε ένα ορθογώνιο βάθρο βρεθήκανε δύο μεγάλων διαστάσεων μαρμάρινα πόδια με σανδάλια μήκους 80 εκ. έκαστο και πίσω από το βάθρο ένα γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι ύψους 80 εκ. με αλαβάστρινα μάτια. Είναι ό,τι σώθηκε από δύο αγάλματα – έργα των μέσων τού 2ου π.Χ.: του Ασκληπιού και της Υγείας. Όλα τα ευρήματα από το Ασκληπιείο φιλοξενούνται σε μουσείο στο σημερινό χωριό τής Αρχαίας Φενεού.  Ίχνη χρήσης τού χώρου ανάγονται στις μεσοελλαδική και υστεροελλαδική περίοδο ενώ η αρχική κατασκευή τού Ιερού ανάγεται στα τέλη του 7ου - αρχές του 6ου αι. π.Χ.    
Η σημαντικότερη περίοδος λειτουργίας τού Ιερού ανάγεται στα χρόνια κατασκευής και τοποθέτησης των ανωτέρω αγαλμάτων οπόταν γίνανε και εργασίες όπως η ανακατασκευή τής κεντρικής αίθουσας και του βόρειου δωματίου ως εστιατορίου και η κατασκευή και ο χρωματισμός μιας πήλινης σίμης και των λεοντοκέφαλων υδρορροών (οι εν λόγω πληροφορίες από παλαιότερη ιστοσελίδα τού ΥΠ.ΠΟ).
Στα μέσα τού 1ου μ.Χ. αι. καταστρέφεται από σεισμό. Ανακατασκευάζεται αλλά πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος αυτοκρατορικής λατρείας.  
Ακολουθούν εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο Μεσινό-Αρχαία Φενεός  (Καλύβια)-Λίμνη Δόξα, λίγο πριν την Αρχαία Φενεό. Στο δρόμο υπάρχει σχετική πινακίδα:



























   

28 Αυγούστου 2024

"η καλοσύνη" [Θωμαή Ζορμπάκη]


"η καλοσύνη"

βράδιασε
φέρνει η μοναξιά νυχτολούλουδα
κάπως αφηρημένα περπάτησα ανάμεσά τους και κοίταξα το φεγγάρι
αυτή θα είναι η ομορφιά, σκέφτηκα
κι αν θέλει λόγια;
το ξέρω μοιάζει η σιωπή σαν μια απάντηση
μα ‘γω σταμάτησα να ανησυχώ
έτσι σε μια στιγμή τα δάκρυά μου
στα πρόσωπα των άλλων
κι έτσι μόνη, χάθηκα...

25 Αυγούστου 2024

The Legend of the Peace Pipes [Omaha]


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΉΣ ΠΙΠΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  
Οι άνθρωποι συναντήσανε ένα μεγάλο ποτάμι γεμάτο καλάμια γύρω γύρω (ΣτΜ: η έκφραση «a great water on logs tied together» δεν βγάζει νόημα κυριολεκτικά. Δεδομένου ότι οι Omaha ήτανε φυλή που ζούσε σε περιοχές τού ποταμού Ohio και, στα τέλη τού 17ου μ.Χ. αι., μετανάστευσε σε περιοχές τού Άνω Missouri, άρα έζησε μακριά και από τη θάλασσα αλλά και από τις μεγάλες λίμνες, η έκφραση great water θα πρέπει να αφορά την περιοχή τού ποταμού Missouri, όπου αποφασίσανε να μείνουν, γεμάτη καλάμια ή και δέντρα, τα οποία θα δίνανε την εντύπωση ότι το νερό στηρίζεται πάνω τους). Εκεί στήσανε τις σκηνές τους στην όχθη. Τότε σκεφθήκανε να δημιουργήσουνε για τον εαυτό τους συγκεκριμένα όρια μες στα οποία έπρεπε να ζήσουνε και κανόνες που θα έπρεπε να ακολουθούν. Καθάρισαν έναν χώρο από τα χόρτα και τα ζιζάνια για να βλέπουν ο ένας το πρόσωπο τού άλλου. Καθίσανε να συζητήσουνε και είδανε πως δεν υπήρχαν εμπόδια ανάμεσά τους. 

Την ώρα τού συμβουλίου, μια κουκουβάγια κραύγασε στα δέντρα εκεί κοντά. Ο αρχηγός (του συμβουλίου) είπε, «Αυτό το πουλί θα πάρει μέρος στο συμβούλιο μας. Μας καλεί. Μας προσφέρει τη βοήθειά του.»

Αμέσως μετά άκουσαν έναν τρυποκάρυδο να χτυπά τα δέντρα. Ο αρχηγός (του συμβουλίου) είπε, «Αυτό το πουλί μάς καλεί. Μας προσφέρει τη βοήθειά του. Θα πάρει μέρος στο συμβούλιο μας.»

Τότε ο αρχηγός διόρισε έναν άνθρωπο ως υπηρέτη. Είπε: «Πήγαινε στο δάσος και πάρε ένα δενδρύλλιο φράξου». Ο υπηρέτης επέστρεψε με ένα δενδρύλλιο με τραχύ φλοιό.

«Δεν το θέλουμε αυτό», είπε ο αρχηγός. «Πήγαινε πάλι και πάρε ένα δενδρύλλιο με λείο φλοιό και γαλαζωπό χρώμα στα σημεία που βγαίνουνε τα κλαδιά». Έτσι ο υπηρέτης ξαναπήγε και επέστρεψε με ένα δενδρύλλιο όπως του είχε ζητηθεί.

Όταν ο αρχηγός πήρε το δενδρύλλιο, ένας αετός ήρθε και αιωρήθηκε γύρω από το συμβούλιο που καθότανε στο γρασίδι. Πέταξε ένα πουπουλένιο φτερό που έπεσε. Έπεσε στο κέντρο τού καθαρισμένου χώρου. Τώρα αυτός ήταν ο λευκός αετός. Ο αρχηγός είπε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε». Έτσι ο λευκός αετός προσπέρασε.

Τότε ο φαλακρός αετός εφόρμησε κάτω, όπως όταν επιτίθεται στο θήραμά του. Ισορρόπησε στα φτερά του ακριβώς πάνω από τον καθαρισμένο χώρο. Έβγαλε άγριες κραυγές και πέταξε ένα από τα χνουδωτά του φτερά, το οποίο στάθηκε στο έδαφος όπως είχε κάνει το φτερό τού προηγούμενου αετού. Ο αρχηγός είπε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε». Έτσι ο φαλακρός αετός προσπέρασε.

Τότε ήρθε ο πιτσιλωτός αετός, αιωρήθηκε πάνω από το συμβούλιο και πέταξε κάτω ένα του φτερό όπως είχανε κάνει και οι προηγούμενοι. Ο αρχηγός είπε, «Δεν είναι αυτό που θέλουμε», και ο πιτσιλωτός αετός προσπέρασε.

Τότε ήρθε ο αυτοκρατορικός αετός, ο αετός με τη βεντάλια, και αιωρήθηκε πάνω από τους ανθρώπους. Έριξε κάτω ένα χνουδωτό φτερό, το οποίο στάθηκε όρθιο στο κέντρο τού καθαρισμένου χώρου. Ο αρχηγός είπε: «Αυτό θέλουμε».

Έτσι, τα φτερά τού αετού αυτού χρησιμοποιηθήκανε για την κατασκευή των πιπών ειρήνης, μαζί με τα φτερά τής κουκουβάγιας και του δρυοκολάπτη και με άλλα πράγματα. Αυτές οι πίπες ειρήνης επρόκειτο να χρησιμοποιηθούνε για τη δημιουργία φιλικών σχέσεων με άλλες φυλές.

Μετά που είχανε φτιάξει τις πίπες ειρήνης, φτιάξανε ακόμα άλλες επτά πίπες για τη διατήρηση τής ειρήνης μες στη φυλή. Μια πίπα ήτανε για να αποτρέπει την εκδίκηση. Αν ένας άντρας σκότωνε έναν άλλο, ο αρχηγός πήγαινε αυτήν την πίπα στους συγγενείς τού νεκρού και τους την πρόσφερε. Αν οι συγγενείς τού νεκρού αρνιόντουσαν να τη δεχθούν, τους προσφερότανε ξανά. Τους προσφερότανε μέχρι τέσσερις φορές. Εάν την αρνιόντουσαν για τέταρτη φορά, ο αρχηγός έλεγε: «Λοιπόν, πρέπει να αναλάβετε τις συνέπειες. Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και εφεξής δεν θα μπορείτε να ζητήσετε να δείτε τις πίπες». Εννοούσε ότι αν έπαιρναν εκδίκηση και ως αποτέλεσμα τους ερχόταν οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν θα είχανε δικαίωμα να ζητήσουνε βοήθεια ή έλεος.

Για κάθε πρόβλημα στη φυλή, είχανε ξεχωριστή πίπα.


Σχόλιο: Μες στις λίγες αράδες τού όμορφου αυτού μύθου, της φυλής Omaha, ξεδιπλώνεται κοινωνική σοφία που καμία κοινωνία του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου κατάφερε ποτέ να προσεγγίσει.  

    
THE LEGEND OF THE PEACE PIPES

The people came across a great water on logs tied together. They pitched their tents on the shore. Then they thought to make for themselves certain bounds within which they were to live and rules which should govern them. They cleared a space of grass and weeds so they could see each other's faces. They sat down and there was no obstruction between them.

While they were holding a council, an owl hooted in the trees near by. The leader said, "That bird is to take part in our council. He calls to us. He offers us his aid."

Immediately afterward they heard a woodpecker. He knocked against the trees. The leader said, "That bird calls to us. He offers us his aid. He will take part in our council."

Then the chief appointed a man as servant. He said, "Go into the woods and get an ash sapling." The servant came back with a sapling having a rough bark.

"We do not want that," said the leader. "Go again and get a sapling with a smooth bark, bluish in color at the joint where a branch comes." So the servant went out, and came back with a sapling of the kind described.

When the leader took up the sapling, an eagle came and soared about the council which was sitting in the grass. He dropped a downy feather; it fell. It fell in the center of the cleared space. Now this was the white eagle. The chief said, "This is not what we want," so the white eagle passed on.

Then the bald eagle came swooping down, as though attacking its prey. It balanced itself on its wings directly over the cleared space. It uttered fierce cries, and dropped one of its downy feathers, which stood on the ground as the other eagle's feather had done. The chief said, "This is not what we want." So the bald eagle passed on.

Then came the spotted eagle, and soared over the council, and dropped its feather as the others had done. The chief said, "This is not what we want," and the spotted eagle passed on.

Then the imperial eagle, the eagle with the fantail, came, and soared over the people. It dropped a downy feather which stood upright in the center of the cleared space. The chief said, "This is what we want."

So the feathers of this eagle were used in making the peace pipes, together with the feathers of the owl and woodpecker, and with other things. These peace pipes were to be used in forming friendly relations with other tribes.

When the peace pipes were made, seven other pipes were made for keeping peace within the tribe. One pipe was to prevent revenge. If one man should kill another, the chief took this pipe to the relatives and offered it to them. If the relatives of the dead man refused to accept it, it was offered again. It was offered four times. If it was refused four times, the chief said, "Well, you must take the consequences. We will do nothing, and you cannot now ask to see the pipes." He meant if they took revenge and any trouble came to them, they could not ask for help or for mercy.

Each band had its own pipe.

Πηγή: gutenberg.org.

23 Αυγούστου 2024

[στον ορεινό όγκο Σταυραετός-στο Ψάρι Κορινθίας-22.08.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή την οποία ακολούθησα στον ορεινό όγκο Σταυραετός, που βρίσκεται δυτικά τού χωριού Ψάρι Κορινθίας και ανατολικά τής λίμνης Στυμφαλία.
Μια όμορφη διαδρομή με εξαιρετική θέα προς τον ορεινό όγκο Ζήρεια, το οροπέδιο που βρίσκεται η λίμνη Στυμφαλία κ.λπ.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


















Ξεκίνησα από το σημείο που διακλαδίζεται ο δρόμος, από το Ψάρι προς το χωριό Καλιάνοι, προς τρεις χωματόδρομους:
-δεξιά προς το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας, στο δυτικό άκρο τού ορεινού όγκου Θοδώριζα   
-ενώ αριστερά ξεκινούνε δύο: 
--ο βορειότερος κινείται λίγο χαμηλότερα στην απόκρημνη βόρεια πλαγιά (στον ορεινό όγκο Σταυραετός), περνά από μια μεγάλη στάνη και από εκεί ως μονοπάτι προς το εκκλησάκι Αγ. Θεόδωροι
--ο νοτιότερος, μετά από μια κλειστή στροφή, συνεχίζει ως μονοπάτι κοντά στην κόψη, ψηλά, στην απόκρημνη πλαγιά προς την κορυφή, διατρέχοντας όλη την κορυφογραμμή μέχρι κάτω στα όρια τού Σταυραετού, πολύ κοντά στα όρια τής λίμνης Στυμφαλία,
και ακολούθησα αυτόν προς την κορυφογραμμή.

Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή, η οποία είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη μέχρι την κορυφή ενώ από εκεί έχει μεν κάποια διάσπαρτα σημάδια, αλλά είναι ευδιάκριτη. Μάλιστα σε όλη την κορυφογραμμή ψηλά υπάρχουνε τουλάχιστον δυο τρία ακόμα παράλληλα, πολύ κοντινά, μονοπάτια ανοιγμένα από τα κατσίκια.

























-στην επόμενη διακρίνεται το χωριό Ψάρι, αριστερά του το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας, πίσω του ο Γαβριάς ενώ στο βάθος μεταξύ άλλων διακρίνονται ο Φουκάς, ο Ακροκόρινθος και το Πεντεσκούφι:




















-στην επόμενη εντυπωσιακή θέα προς τη Ζήρεια και ιδίως τη Μικρή:



































-η κορυφή:



















-η περιοχή, δίπλα, νότια στην κορυφή, Νεραϊδοσπηλιές:




















-από τη διαδρομή στην κορυφογραμμή: 
--στο βάθος η κορυφή, ένας πάσσαλος / σημάδι και κάτω ένα κόκκαλο (μάλλον κατσικιού):

























--στο μέσο τής πρώτης εικόνας διακρίνεται μια εκτεταμένη γραμμή διαβρωμένων βράχων, που ακολουθεί την κλίση τού βουνού, με αβαθείς σπηλιές και βραχοσκεπή και πίσω της το όρος Απέλαυρο με την μεγάλη και εντυπωσιακή είσοδο σπηλιάς / βραχοσκεπούς:























--από το σημείο αυτό, λίγο πριν το μονοπάτι αρχίσει να κατεβαίνει, η θέα προς τα νοτιοδυτικά, τα δυτικά και βορειοδυτικά είναι εκπληκτική! Ουσιαστικά το Απέλαυρο όρος βρίσκεται μεταξύ δύο μακρόστενων οροπεδίων: αριστερά (νοτιότερα) αυτό που φτάνει μέχρι το όρος Λύρκειο και δεξιά (βορειότερα) αυτό που φιλοξενεί τη λίμνη Στυμφαλία και φτάνει μέχρι το όρος Ολίγυρτος.
Στο video ξεχωρίζουν, από αριστερά: το όρος Φαρμακάς, στο βάθος το όρος Λύρκειο, το όρος Απέλαυρο μεταξύ των οροπεδίων, η λίμνη Στυμφαλία, το Μαυροβούνι, οριακά το όρος Πεντέλεια η Ζήρεια κ.λπ.